Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke levélben tudatta Kim Dzsonunnal, Észak-Korea vezetőjével, hogy lemondja kettejük június 12-ére tervezett szingapúri csúcstalálkozóját - adta hírül a BBC. Indoklása szerint hatalmas dühöt és nyílt ellenségeskedést tapasztalt a dzsucse ideológiát követő rezsim részétől az elmúlt időszakban, ezért nem lenne helyénvaló megtartani a csúcsot.

Ugyanakkor annak is hangot adott, hogy várja a személyes találkozót Kimmel, amelyet valamikor, "egy napon" megtarthatnak. Trump váratlan döntése az előzmények tükrében nem igazán meglepő, az utolsó csepp a pohárban a Choe Son-hui észak-koreai tisztviselő válasza volt Mike Pence alelnök barátságtan megjegyzésére.

Pusztulás vár rájuk

Pence elismételte az amerikai adminisztráció köreiből az elmúlt időszakban többször elhangzott megjegyzést - amelytől ugyanakkor Trump távol tartotta magát -, miszerint Észak-Korea úgy járhat, mint Líbia.

Ezzel arra célzott, hogy az észak-afrikai ország diktátora, Moammer Kadhafi némi nemzetközi elismerésért cserébe lemondott országa atomprogramjáról, ám a 2011-es arab tavasz idején kirobbant lázadásban meglincselték. Az USA és európai szövetségesei légtérzárral segítették a felkelőket, megvédve őket a kormány légierőjének csapásaitól.

Az phenjani válasz szerint Észak-Korea nem könyörög azért, hogy az USA szóba álljon vele és nukleáris bemutatót tarthat abban az esetben, ha a diplomáciai erőfeszítések kudarcba fulladnának. Pence megjegyzését fékevesztett arcátlanságnak minősítették.

Hogyan jutottak el idáig?

  • Május 10. Trump bejelenti, hogy Szingapúrban találkozik Kimmel június 12-én.
  • Május 12. Észak-Korea bejelenti, hogy lerombolja az atomteszteknek helyet adó telepét. Ezt meg is tették, bár szakértől szerint atomarzenáljukat enélkül is harcra kész állapotban tarthatják.
  • Május 16. Phenjan azzal fenyegetőzik, hogy lemondják a csúcsot, miután John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója meglebegteti a "líbiai modell" lehetőségét.
  • Május 18. Trump elhatárolódik Boltontól, mondván: az USA nem törekszik líbiai stílusú atomfegyver-mentesítésre.
  • Május 22. Az USA elnöke leszögezi, hogy ha nem teljesülnek "bizonyos feltételek", akkor nem lesz csúcs.
  • Május 24. Trump lemondja a találkozót.

Mi a diplomácia?

A finom diplomácia óvatos kommunikációt igényel - kezdi háttérelemzését Laura Bicker, a BBC szöuli tudósítója. A Pence fenyegetésére adott phenjani reakcióval sikerült eljutniuk a feleknek oda, hogy néhány héttel a tervezett csúcs előtt atomcsapást emlegessenek. Sokan úgy gondolják, hogy ez megint az észak-koreaiak húzd meg, ereszt meg taktikájának eredménye. A tudósító szerint azonban a szakítás elkerülhető lett volna.

Észak-Korea a múlt héten világossá tette, hogy a "líbiai modell" emlegetésével az amerikai tisztviselők kiütötték a biztosítékot a phenjani vezetésnél. Először is azért, mert a líbiai rezsim összeomlott és vezérét megölték, másodszor azért, mert az észak-koreai atomfegyverprogram sokkal előbbre tart, mint ahova Líbia valaha eljutott. Így a két ország említése egymás mellett nyilvánvaló sértés, és Phenjan annak bizonyítékát láthatta benne, hogy Washingtonban lekezelik Észak-Koreát.

Van, aki tudja

Pence ennek ellenére elismételte ezt a nézetet, teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy egy bonyolult diplomáciai helyzetben gondosan megválogatott, óvatosan megfogalmazott üzeneteket kell küldeniük egymásnak a feleknek. Phenjan joggal láthatja úgy, hogy a Trump-adminisztrációban nincs fegyelem ezen a téren.

A BBC szakírója ennek ellenére érdekesnek tartja, hogy a dzsucse ideológiát követő rezsim tartózkodik Trump támadásától. Nem reagáltak arra, hogy tőle sem idegenek a barátságtalan megjegyzések. Az, hogy inkább a környezetét támadták, arra utalt, hogy az észak-koreai vezetés nem akarta feladni a csúcstalálkozó lehetőségét. Trump is ügyelt rá, hogy ne csukja be végleg a kaput.

A fotó forrása: Andy Buchanan/AFP