Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök 2016-os elnökválasztási győzelmének kovácsa elég jól tudja, hogyan kell szokatlan eszközökkel harcolni a politikai csatározásokban. Az amerikai alt-right ideológiai irányzat keresztapja most az európai politikai háborúra gyúr. Az Európa-bajnokság, amelybe beszáll, a 2019. májusi 23-26-ai európai parlamenti (EP)-választás lesz - kezdi szerkesztőségi cikkét a Financial Times (FT).

Fegyvereit jól ismerhetjük az USA politikai arénájából. Élezni fogja a szociális feszültségeket, gazdasági nacionalizmust hirdet, erősíti a választóközönség ellenszenvét a politikai elitekkel szemben, szisztematikus erőfeszítéseket tesz a racionális érvelés hiteltelenné tételéért és segíteni fogja a fals információk terjedését.

Ártatlannak álcázva

Bannon egy szervezet létrehozásán dolgozik, amelyet az ártatlannak hangzó A Mozgalom névre keresztelt. Ennek az lesz a feladata, hogy ötletekkel, lelkesítéssel, információs technikák terjesztésével és esetleg pénzügyi háttérrel is támogassa a radikális jobboldali pártokat a hamarosan 27 tagúra szűkülő Európai Unióban. E pártok egy része már a saját erejéből nagy támogatást szerzett.

Olaszországban a Liga május óta a kormány tagja és az ország leggyorsabban fejlődő megosztó politikai ereje. Franciaországban a Nemzeti Gyűlés (korábban Nemzeti Front) még nyalogatja sebeit, amit a 2017-es választások elvesztésekor szerzett, de növelte képviselői számát a korábbihoz képest. Az Alternatíva Németországnak a Bundestag harmadik legnagyobb politikai pártja. A bevándorlóellenes Svéd Demokraták az élre kerültek a népszerűségi listákon a szeptemberi svédországi parlamenti választások előtt.

Sérülékeny rendszer

Ezek közöl a politikai erők közül nem mindegyik venne át szívesen eszközöket a Bannon-féle kútmérgező politikai technológiákból, de az FT szerkesztői szerint az európai szélsőjobb néhány választási veresége ellenére a legkevésbé sem tekinthető hanyatlóban lévő politikai irányzatnak. Eközben az EU ötéves ciklusokkal működő választási rendszere védtelen az olyan támadásokkal szemben, amilyeneket az amerikai ideológus készül indítani.

Az európai megállapodások az elmúlt években egyre nagyobb befolyást biztosítottak az Európai Parlamentnek a nemzetközi kereskedelmi megállapodások szabályozása terén, ám eközben az EP-szavazásokon folyamatosan csökken a részvétel azóta, hogy 1979-ben bevezették a közvetlen választást. Ráadásul a választók általában proteszt szavazásként alkalmazzák ezeket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket éppen regnáló kormányukkal szemben. Ez az elmúlt időszakban a proteszt pártok látták hasznát.

Önveszélyes harmónia

Az EP-ben az Európa-párti mérsékelt jobb- és baloldal alapvetően harmonikusan működött együtt az elmúlt években - közösen fogadták el az EU egységét erősíteni hivatott szabályozásokat -, ami azzal jár, hogy a választók alig látnak különbséget közöttük. És ennek az összemosódó politikai elitnek kellett levezényelnie a 2008-2009-es gazdasági válság utáni hanyatlást és felfordulást, illetve a bevándorlási válságot. Mindezek utált következményei hozzájuk tapadnak.

Ez megkönnyíti a lelkiismeretlen szélsőségesek és ravasz politikai vállalkozók fellépését a politikai elitek ellen a választások idején. Így most a politikai inga Bannon és "kreatív felfordulás" pártján álló politikai erők felé billen. Eközben megjelentek EU-párti térfélen belül is változást akaró pártok, mint Emmanuel Macron francia államfő centrista mozgalma, A Köztársaság Lendületben vagy az új spanyol jobboldali párt, a Ciudadanos. Macron meg akarja törni a hagyományos pártok hegemóniáját a EP-ben.

A nagy mérkőzés

A részt vevő felek a jövő évi európai parlamenti választásokon fogják lejátszani a vitájukat, ami így nem ígérkezik születésnapi babazsúrnak. Enyhén szólva furcsa eredménye lenne a meccsnek, ha az EU-integráció erődjének tekintett EP-t megszereznék az EU-ellenes, radikális jobboldali kútmérgezők - vélik az FT szerkesztői.

Szerintük nincs értelme panaszkodni azért, hogy Bannon átrepült az óceánon és mozgalmat alapított annak érdekében, hogy részt vehessen az EP-kampányban. Az EU-párti erők akkor teszik a dolgukat a legjobban, ha elpáholják Bannont és elvbarátait az EP-választáson.

Orbán Viktornak tetszik

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke péntek reggeli rádióinterjújában európai parlamenti választásokra utalva megjegyezte, hogy az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva, mivel mandátuma jövő év májusában lejár - jelentette az MTI. A kormányfő ezzel reagált a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásra. Orbán Viktor szerint azt a módszert kell megtalálni, "hogyan lavírozzunk, evickéljünk" el a jövő év májusáig.Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója mozgalmáról szólva, amelynek célja Soros György és az általa támogatott szervezetek tevékenységének ellensúlyozása, Orbán Viktor azt mondta: sok sikert kíván az amerikai konzervatív eszmék terjesztéséhez, mert eddig csak a liberális hang volt hallható. Hozzátette: nem emlékszik az elmúlt 30 évben olyan évre, amikor az Egyesült Államok ne avatkozott volna be a magyarországi vitákba, leggyakrabban alapítványokon keresztül.

A fotó forrása: Pixabay