Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kínát június óta a szokásosnál nagyobb nyári hőség sújtja, a legtöbb meteorológus pedig az éghajlatváltozást okolja. A túlzottan meleg időjárás megnövelte az otthonok, irodák és gyárak hűtésére szolgáló villamos energia iránti keresletet, ami az energiaválság miatt jelent problémát, míg a mezőgazdasági régiókban az aszály okoz gondot – számolt be a CNBC a kínai média jelentései alapján.

Az ujgurok lakta Hszincsiang tartomány legutóbbi hőhullámai különösen hosszan tartók és kiterjedtek voltak. A Franciaországnál több mint kétszer nagyobb területű régió déli és keleti részén már mintegy 10 napja tart a szélsőséges időjárás. Pénteken már 40 fok fölé ment az átlagos hőmérséklet a tartományban. Ez még ugyan messze van a 2015-ben egyszer mért 50,3 Celsius-foktól, amely akkor a Turpan-völgyben található kiszáradt tó közelében volt, de már így is gazdasági problémákkal és életveszélyes időjárási körülményekkel fenyeget.

Olvadnak a gleccserek, pusztul a gyapot

A továbbra is magas hőmérséklet felgyorsította a gleccserek olvadását a hegyvidéki területeken, és sok helyen természeti katasztrófákat, például villámárvizeket, sárcsuszamlásokat és földcsuszamlásokat okozott már most Hszincsiangban. A gyors árvizek nagy kockázatot jelentenek a gátak meghibásodása miatt az Aksu folyó egyik mellékfolyójánál, Kína és Kirgizisztán határának közelében.

Hszincsiang főként sivatagjairól ismert, de a határai mentén hosszú hegyvonulatok is húzódnak, köztük a Tjan San-hegység, a Pamír, a Kunlun-hegység és a Karakorum, amelyek a nemzetközi utazásokra vonatkozó Covid-19 korlátozások közepette egyre népszerűbbek a kínai turisták körében.

Az ilyen hőhullámok a terményekre, különösen a gyapotra is hatással lehetnek. Ez pedig már globális probléma: Hszincsiangból származik a világ gyapottermésének mintegy 20 százaléka. A gyapot ráadásul nagyon vízigényes növény. Egyes becslések szerint 20 000 liter vízre van szükség 1 kilogramm gyapot előállításához, ami egy póló és egy farmer gyártására elegendő.

Ugyan sok európai és amerikai cég nem vásárol már gyapotot Hszincsiangból, mivel ott rabszolgamunkára kényszerítik az ujgur kisebbséget a kínai hatóságok civil szervezetek és hírszerzési jelentések szerint. Ettől még a világ egyik legfontosabb pamutbeszállítója a régió, a termés pusztulása pedig súlyos áremelkedésekhez vezethet a divatiparban.

Kínában a koronavírus-járvány új fellángolásai miatt bevezetett zárlatok már jelentős gazdasági visszaesést okoztak. A GDP a második negyedévben épphogy elkerülte a zsugorodást, és éves szinten mindössze 0,4 százalékkal nőtt