A friss adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított beszerzési menedzserindex (bmiI) 50,2 pont volt decemberben, megegyezően a novemberivel, és ezzel enyhén felülmúlva az 50,1 pontos elemzői előrejelzést.

A mutató,immár második hónapja áll a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb felett, amire április óta először a múlt hónapban volt példa.

QP | Quality Placement

A termelésre vonatkozó részmutató decemberben a múlt hónaphoz képest 0,6 ponttal, 53,2 pontra emelkedett, míg az új megrendelések állománya 0,1 ponttal 51,2 pontra csúszott vissza novemberről, de még így is a második egymást követő hónapja állt az 50 pontos küszöb fölött: a termelés ütemének gyorsulása mellett tehát a megrendelések is bővülést mutattak az év utolsó hónapjában.

Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal egyik vezető szakértője szerint a feldolgozóiparra és a termelésre vonatkozó adatok hátterében a január végén esedékes kínai újév miatt megnőtt kereslet áll - számolt e az MTI.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban decemberben enyhén mérséklődött a növekedés. A gazdaság több mint felét biztosító szektor bmi-je a múlt hónapban számított 54,4 pontról 53,5 pontra esett vissza.

Az üzleti várakozások részindex a múlt havi 61.0 pontról 59,1 pontra csúszott le, de így is a növekedést jelző értéktartományon belül maradt az év utolsó hónapjában, ami azt jelenti, hogy a feldolgozóiparon kívüli vállalatok továbbra is derűlátóak a piac jövőjét illetően - olvasható a statisztikai hivatal közleményében.