Kínában január 8-tól eltörlik az országba beutazókra a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében elrendelt karantént, és ezzel megszüntetik az utolsó fontosabb járványellenes korlátozást az országban – jelentették be hétfőn a kínai egészségügyi hatóságok.

Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztett emberek országszerte Kínában ritkán látott megmozdulásokat indítottak. A rendszeres tesztelési kötelezettséget már el is törölték, de jelenleg még érvényben van az a rendelkezés, hogy a külföldről érkezőknek nyolc napra karanténba kell vonulniuk.

A HK01 hongkongi hírportál arról számolt be, hogy a kínai hatóságok a gyakorlatban már enyhítettek is a karanténra vonatkozó szabályokon: a portál egyik munkatársa vasárnap érkezett Pekingbe, és a korábbi gyakorlattal ellentétben mentesült az arra kijelölt intézményben letöltendő ötnapos hatósági karantén alól, miután aláírta, hogy vállalja a házi karantént.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínától nem kapott adatokat a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő betegekről azóta, hogy Peking enyhítette a korlátozásokat.