Európa vezető politikusai meghívást kaptak, hogy novemberben Pekingben találkozzanak Hszi Csin-ping kínai elnökkel, az érintettek ugyanakkor még nem döntötték el, hogy elfogadják-e a meghívást – értesült a South China Morning Post.

Mint a Világgazdaság idézi a kínai lap felső politikai körökből származó információit, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök mellett Mario Draghi olasz, valamint Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is szerepel a meghívottak listáján.

A javasolt csúcstalálkozóra közvetlenül a Kínai Kommunista Párt októberi, 20. pártkongresszusa után kerülne sor. Az, hogy Hszi Csin-ping novemberre európai vezetőket hív Kínába, közvetve megerősíti, hogy a távol-keleti ország vezetője a harmadik elnöki ciklusát is megkapja – írja a lap.

Személyes diplomáciai találkozóra közel három év után kerülhet sor a felek között, vezető európai politikus ugyanis a rendkívül szigorú kínai járványvédelmi előírások miatt a pandémia 2020 eleji kirobbanása óta nem járt az országban.

Párizsban „heves vita” folyik arról, hogyan kezeljék a meghívást, de Európa legerősebb országainak vezetői a Kínával folytatott párbeszédet részesítik előnyben Ukrajna, az élelmezésbiztonság és a gazdasági kapcsolatok kérdésében is.

„Nehéz nemet mondani Kínának, különösen Hszinek” – érzékeltette a lapnak egy név nélkül nyilatkozó magas rangú diplomata.