Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kína 2020-ban 1,5 százalékponttal 14,5 százalékra növelte részesedését a világ külkereskedelmi forgalmában, miközben az Egyesült Államok részesedése 0,5 százalékponttal 8,5 százalékra, Németországé pedig 0,1 százalékponttal 8,0 százalékra csökkent.

Kína jóval hamarabb lábalt ki a koronavírus-válságból a nyugati iparosodott országoknál - mondta Grimme. Az ország számos olyan árucikket is termel, amelyek iránt kifejezetten nagy kereslet támadt a válság idején, például gyógyászati eszközök és védőfelszerelések, valamint az otthoni munkavégzéshez szükséges elektronikai cikkek és azok alkatrészei.

A nyugati iparosodott országok körében világkereskedelmi részesedésének szerény csökkenésével Németország viszonylag jól tartotta magát az ifo szakértője szerint. A német feldolgozóipar pedig egyenesen profitál abból, hogy Kínában megemelkedett az olyan tőkejavak, mint a gépipari berendezések, valamint a járművek iránti kereslet - mondta. Nagy-Britannia, Franciaország és Japán részesedése jóval nagyobb mértékben esett vissza a világkereskedelmi forgalomban, mint Németországé.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kimutatása alapján a német export a 2009-es pénzügyi válság óta nem esett vissza olyan nagy mértékben a jelentős kereskedelmi partnereivel mint 2020-ban, mégpedig 9,3 százalékkal, 1,2 milliárd euróval - írta az MTI.