A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke januárban 51,1 pontra süllyedt az előző havi 51,5 pontról. Elemzők 51,3 pontra számítottak januárról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulására utal. A lassulás ellenére kedvező jel, hogy januárban már a hatodik egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb fölött a beszerzési menedzser-index. Ugyanakkor valószínűleg még nem tükrözi a januárban kirobbant járvány hatásait, amelyek a következő hónapokban súlyos csapást mérhetnek a gazdasági növekedésre.

Kínában már több mint 300 ember halt meg az új betegségben, 14 ezer pedig megfertőződött. A járvány miatt a múlt héten széleskörű közlekedési korlátozásokat és szigorú közegészségügyi intézkedéseket vezettek, aminek hatásai máris lecsapódtak az utazásokban, az idegenforgalomban és a turizmusban. Az egészségügyi válsághelyzet a belföldi és külföldi keresletre egyaránt rányomhatja a bélyegét, ami a feldolgozóipar és a szolgáltatóipar teljesítményének visszaeséséhez vezethet.

A Caixin/Markit adatai kedvezőbbek a múlt hét pénteken ismertetett hivatalos kínai felméréssel, amely a feldolgozóipar stagnálásáról tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 0,2 ponttal kereken 50 pontra csökkent januárban. A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.