Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szombaton közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,2 pontra emelkedett novemberben. A BMI április óta először kapaszkodott vissza a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé. Elemzők ezzel szemben 49,5 pontra számítottak az előző havi 49,3 pont után.

A BMI egyik kulcstényezőjét jelentő, a termelésre vonatkozó részindex szintén nyolc hónapos csúcsra emelkedett novemberben, 52,6 ponttal ugyanis március óta a legjobb eredményt mutatta, 1,8 ponttal emelkedve az októberi 50,8 pontról. Az új export megrendelések állománya ezzel szemben tizennyolcadik hónapja csökkent novemberben, a visszaesés üteme azonban mérséklődött, a részindex ugyanis az előző hónapban mért 47,0 pontról 48,8 pontra erősödött. Az új belföldi megrendeléseket is magában foglaló index pedig visszakúszott az 50 pontos küszöb fölé: április óta a legjobb teljesítményt produkálva elérte az 51,3 pontot.

Csao Csing-ho, a statisztikai hivatal vezető munkatársa elmondta: mind a kereslet, mind pedig a kínálat terén fejlődés történt, a mutatók ugyanis mindkét területet illetően az év második felének legjobb eredményeit jelezték - idézte a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A szolgáltató szektor bővülése szintén felgyorsult novemberben, az előző hónaphoz képest 2,1 pontot emelkedve 53,5 pontra erősödött. A legjobb teljesítményt a postaszolgáltatási, a szállodai, a telekommunikációs és médiaszolgáltatási, valamint a pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokat nyújtó szektorok produkálták, 58 pont feletti növekedést elérve. Az építőipari szektor teljesítménye ugyan 0,8 ponttal lassult októberhez képest, de az alindexe még így is 59,6 ponton állt novemberben.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index októberhez képest novemberben 1,7 ponttal erősödött, elérve az 53,7 pontot.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor novemberben a legnagyobb ütemben nőtt március óta. A gazdaság teljesítményének több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe az októberi 52,8 pontról 54,4 pontra bővült. Az októberi adat a legalacsonyabb volt 2016 februárja óta.

Az üzleti várakozások részindex a múlt hónaphoz képest 0,3 ponttal javult, elérve a 61,0 pontot, ami az jelzi, hogy a feldolgozóiparon kívüli vállalatok továbbra is derűlátóak a piac fejlődésével kapcsolatban.