Lassan véget érnek a gazdasági reformok, amelyek révén Kína 30 év alatt a világ második számú gazdasági hatalmává nőtte ki magát, a következő időszak pedig a társadalmi reformok kora lesz - mondta Vang Boming (Wang Boming), a Cajcsing (Caijing) című pénzügyi hetilap főszerkesztője. 

Boming szerint a stabilitás megbomlása a leginkább fenyegető veszély. "Kína nem engedheti meg magának az instabilitást. Az rossz lenne az egész világnak, a változásokat ezért nagyon óvatosan kell véghezvinni" - hangsúlyozta.

Csang Hszin (Zhang Xin), a SOHO, a legnagyobb pekingi ingatlanfejlesztő társaság igazgatótanácsi elnöke is hasonlóképpen nyilatkozott. "Az utóbbi három évtized a gazdasági reformoké volt, most pedig elérkeztünk a fordulóponthoz" - mondta Hszin, aki szerint "hamarosan politikai és oktatási reformokat fogunk látni."

Az oktatás mellett az egészségügy rendszerét is át kell alakítani - mondta a SOHO vezetője a dapd német hírügynökség csütörtöki beszámolója szerint. A jövő egyik kulcskérdése az is, hogy "az innováció bázisa" lehet-e a kínai felsőoktatásból évente kikerülő 6 millió diplomás. Az utóbbi 30 évben nemigen volt innováció Kínában, "inkább a másolás volt a jellemző" - mondta az ingatlanfejlesztő társaság vezetője.