Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterelnök pénteken a kínai parlament éves ülésszakának zárónapján tartott sajtótájékoztatóján egyebek mellett a klímaváltozást és a jövedelmek közötti különbségeket emelte ki a kínai gazdaság megoldandó problémái között.

Peking tavaly a GDP 6 százalék feletti növekedését irányozta elő, hogy megfelelő teret biztosítson a koronavírus-járvány utáni helyreállásnak. A kínai gazdaság tavaly végül 8,1 százalékos bővülést ért el.

Az idei makrogazdasági politikák nem csupán a rövid távon jelentkező problémák enyhítését, hanem a kínai gazdaság fenntarthatóságának biztosítását célozzák - mondta a miniszterelnök.

Az ukrajnai háború kapcsán elismételte Kína álláspontját, miszerint az elsődleges feladat a feszültségek további éleződésének elkerülése. A kínai miniszterelnök az ukrajnai helyzetet aggasztónak nevezte, és minden felet mérsékletre intett a humanitárius válság elkerülése érdekében. Peking készen áll építő jellegű szerepet betölteni a béke elérésében. "Minden olyan erőfeszítést támogatunk és biztatunk, amely a válság békés rendezését mozdíthatja elő" - fogalmazott a politikus.

A kínai vöröskereszt a héten útnak indította első humanitárius segélyszállítmányát Ukrajnába, ötmillió jüan (279 millió forint) értékű, mindennapi használati cikkekből és élelmiszerekből álló segélycsomag részeként. Peking mindazonáltal nem ítélte el az orosz katonai hadműveletet, és tiltakozását fejezte ki az Oroszországgal szemben alkalmazott, "egyoldalú szankciók" ellen, melyek a kínai álláspont szerint nem vezetnek a válság megoldásához, viszont ártanak a világgazdaságnak.

A kínai miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy jövőre leköszön posztjáról. Li 2013 óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget, amelyben az ország második legmagasabb rangú vezetőjének számít Hszi Csin-ping kínai elnök után.

A kínai alkotmány két, egymást követő ötéves időszakra korlátozza a miniszterelnöki poszton betölthető, maximális hivatali időt. A várakozások szerint ezzel szemben Hszi a Kínai Kommunista Párt ősszel esedékes, a vezetők megválasztására összehívott gyűlésén első alkalommal kaphatja meg a párt támogatását a harmadik egymást követő hivatali időszakra a párt élén. A kínai kormányzat 2015-ben eltörölte az alkotmánynak, az elnöki hivatali időt két, ötéves időszakra korlátozó elemét - írta az MTI.