Közel két év után először csökkentett kamatot a kínai jegybank hétfőn, pedig a negyedik negyedéves gazdasági növekedés felülmúlta a várakozásokat. A jegybank valószínűleg már az omikron okozta kihívásokra kívánt reagálni a döntéssel – írja a Portfolio.

Tíz bázisponttal csökkentette a kamatot hétfő hajnalban a kínai jegybank nem sokkal azelőtt, hogy a statisztikai hivatal közölte: a negyedik negyedévben 4 százalékkal bővült a gazdaság, ami meghaladta a várakozásokat, hiszen előzetesen 3,3 százalék körüli növekedést jósoltak.

Az előző negyedévhez képest így is lassulás volt tapasztalható, július és szeptember között még 4,9 százalékkal nőtt a GDP. Ezzel Kína egész éves növekedése 8,1 százalék volt 2021-ben.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése decemberben 1,7 százalékra lassult az előző havi 3,7 százalékról elsősorban a lezárásoknak köszönhetően. Az omikron miatti korlátozások januárban is folytatódnak, vagyis a fogyasztás kilátásai sem javulnak. Az ipari termelés viszont a novemberi 3,6 százalékos növekedés után 4,3 százalékkal bővült az év utolsó hónapjában.

A kínai gazdaságra továbbra is nyomást helyeznek az ingatlanszektor nehézségei, illetve az ország zéró COVID-politikája, melynek keretében már minimális esetszámok mellett komoly korlátozásokat vezetnek be – mondta a Bloombergnek Sian Fenner, az Oxford Economics vezető közgazdásza, aki Ázsiával foglalkozik.