Az öt amerikai törvényhozó Ed Markey szenátor vezetésével vasárnap késő este érkezett Tajpejbe egy bejelentés nélküli látogatásra, és ez a második magas szintű csoport, amely Tajpejbe látogatott, miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke augusztus elején az országba utazott. Erre Kína többnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban.

A Tajvannal szomszédos területért felelős kínai katonai egység, a Népi Felszabadító Hadsereg Keleti Parancsnoksága közölte, hogy hétfőn több szolgálat közös harckészültségi járőrözést és hadgyakorlatokat szervezett a Tajvan körüli tengeri és légtérben. Mint írták, a gyakorlatok elrettentést jelentenek az Egyesült Államok és Tajvan számára, hogy továbbra is politikai trükköket alkalmazzanak, és aláássák a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást – számolt be a Channel News Asia.

A kínai védelmi minisztérium külön közleményben közölte, hogy a törvényhozók útja sérti Kína szuverenitását és területi integritását, és „teljes mértékben leleplezi az Egyesült Államok valódi arcát, mint a Tajvani-szorosban a béke és stabilitás megrontóját”.

„A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg továbbra is folytatja a kiképzést és a háborús felkészülést, határozottan megvédi a nemzeti szuverenitást és a területi integritást, és határozottan le fogja törni a »tajvani függetlenség« szeparatizmus és a külföldi beavatkozás minden formáját” – közölte a kínai hadsereg illetékes vezetése.

A tajvani védelmi minisztérium fogadkozott, hogy higgadtan, de komolyan szembe fog nézni a legújabb hadgyakorlatokkal, és megvédi a nemzet biztonságát.

A tajvani minisztérium azt is hozzátette, hogy erői hétfőn 30 kínai repülőgépet és öt hajót észleltek a szoros környékén. Ezek közül 15 repülőgép lépte át a középvonalat. Szu Cseng-csang tajvani miniszterelnök azt mondta, hogy nem fogják elriasztani őket Kína válasza a külföldi barátok fogadásától.