Lee, Hongkong egyetlen jelöltje a legfőbb hongkongi tisztségre, több mint 1416 szavazatot kapott a vasárnapi választáson – írja a CNBC.

A nagyrészt Peking-barát választási bizottság mintegy 1500 tagja adta le szavazatát, hogy megválasszák az új vezetőt. Lee-nek csak egyszerű többségre volt szüksége a győzelemhez.

A 64 éves Lee, aki korábban Hongkong főtitkára volt, július 1-jén kezdi meg ötéves megbízatását, Carrie Lam leköszönő kormányfőt váltja.

Hongkong Kína különleges közigazgatási területe, amely 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá, amikor az Egyesült Királyság átadta Pekingnek az egykori gyarmatot. Az "egy ország, két rendszer" elv alapján kormányozzák, korlátozott választójoggal és többnyire különálló jogi és gazdasági rendszerrel rendelkezik.

A megválasztása utáni sajtótájékoztatón Lee-t arról kérdezték, hogy teljesítményét "nem fogja-e megkérdőjelezni a választási mandátum és a legitimitás hiánya egyesek szemében".

Válasza az volt, hogy megválasztása "a hongkongi törvényekkel összhangban zajlott".

"Bárki, aki a törvények szerint alkalmas, részt vehet és indulhat a választáson" - tette hozzá.

Rámutatva, hogy több mint 1400 szavazatot gyűjtött, Lee azt mondta: "Ennyi támogatás természetesen bátorít és erős bizalmat ad nekem, hogy az irányvonalammal sok választási bizottsági tag egyetért és osztja".