A kommunista párt ülésén felszólalva Hszi azt mondta, hogy Kína számára kulcsfontosságú, hogy javítsa képességét üzeneteinek globális terjesztésére annak érdekében, hogy egy "valódi, háromdimenziós és átfogó Kína képet" alakítson ki - közölte az állami Hszinhua hírügynökség a Reuters szerint.

Meg kell erősítenie a propaganda erőfeszítéseit is, hogy a külföldiek megértsék a Kínai Kommunista Pártot és azt, ahogyan az "a kínai nép boldogságára törekszik" - véli Hszi Csin-ping, aki ezért azt szeretné, hogy az ország olyan szakemberekből álló csapatot hozzon létre, amely képes a különböző régiókra szabott kommunikációs módszereket alkalmazni.

Kína és a külföldi média viszonya az utóbbi években egyre feszültebbé vált, a helyi hírügynökségek, például a Global Times gyakran vádolják a külföldi riportereket elfogult és tisztességtelen tudósításokkal. Tavaly több, amerikai hírügynökségeknek dolgozó újságírót utasítottak ki, amikor a két fél közötti kapcsolatok megromlottak.

Kína a BBC World News-t is kitiltotta a földi sugárzású csatornák közül, miután bírálták a brit műsorszolgáltatót, mert az beszámolt az északnyugati Hszincsiang régióban az ujgurok helyzetéről. A muszlim kisebbség ellen - nemzetközi szervezetek, valamint az EU és az Egyesült Államok álláspontja szerint - emberi jogi bűncselekményeket követnek el és internáló táborokba zárják. Peking állítja, ezek csak munkaközpontok, ahol átképzik az embereket.