Az Egy övezet, egy út (BRI) fórum résztvevői több mint 64 milliárd dollár (18 518 milliárd forint) értékben kötöttek együttműködési megállapodásokat a kezdeményezés Pekingben megtartott csúcstalálkozóján - közölte szombaton Hszi Csin-ping kínai elnök. Ez az összeg a magyar költségvetés 2019-es bevételi főösszegéhez mérhető - az 19 580 milliárd forintot tesz ki.

"A fórum előkészületei és a találkozó idején 283 megállapodást írtak alá a fórumon részt vevő gazdasági körök vezetői" - tette hozzá a szinte teljhatalmú vezető.

A kínai elnök hangoztatta, valamennyi együttműködési projektben a piac alapelvei fognak érvényesülni, és a vállalatok lesznek a kulcsszereplők a projektek megvalósításában.

A találkozón Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök is jelen van többek között. Itthoni szempontból fontos bejelentés, hogy kiválasztották azt a kínai-magyar konzorciumot, amely a mintegy 750 milliárd forintos Belgrád-Budapest vasútfejlesztési projektet kivitelezheti. Ennek tagja Mészáros Lőrinc, egykori felcsúti polgármester, elképesztő gyorsasággal gazdagodó, érdekeltségeivel a hazai közbeszerzési piacon taroló vállalkozó egyik társasága is.