Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami média beszámolói szerint Hszi Csin-ping a Kínai Kommunista Párt központi pénzügyi és gazdasági bizottságának keddi ülésén azt mondta a tisztviselőknek, hogy a kormánynak "szabályoznia kell a túlzottan magas jövedelmeket, és arra kell ösztönöznie a magas jövedelmű személyeket és vállalatokat, hogy többet adjanak vissza a társadalomnak". A bizottság közölte, hogy folytatni fogja a "közös jólét programját", amely a kínai politikai döntéshozatal középpontjába került, miután a párt központi bizottságán belül elégedetlenségről érkeztek hírek a gazdag vállalkozók új osztályának felemelkedése miatt - írja a Guardian.

Az új gazdagellenes irányelv azután született, hogy a kormány elkezdte visszaszorítani az ország legnagyobb magáncégeit a legtöbb iparágban, így a techszektorban és a magániskolák esetében is. Elemzők szerint figyelemre méltó, hogy a Tencent játék- és közösségi médiavállalat, Kína egyik legnagyobb technológiai csoportja azt mondta, hogy bővíteni fogja társadalmi felelősségvállalási programját, miközben a második negyedévi profitjának megugrásáról számolt be. A Tencent vezérigazgatója, Pony Ma elmondta, hogy a vállalat azért van jelen az üzleti életben, hogy segítse a társadalmat azáltal, hogy "technológiáinkat és szakértelmünket a kis- és középvállalkozások, a közszolgáltatások és a vállalatok belső kommunikációjára, és a felhasználóikkal való külső kapcsolatteremtésnek a segítésére fordítjuk".

A hónap elején a vállalat játékait az állami médiában "szellemi ópiumnak" bélyegezték, ami arra késztette a vállalatot, hogy szigorítsa a gyermekek hozzáférésének ellenőrzését. A szabályozási szigorítás hatásától való félelmek ellenére a Tencent nettó nyeresége 29 százalékkal, 6,6 milliárd dollárra nőtt a júniusig tartó három hónapban, miután a bevételek 20 százalékkal emelkedtek.

Tavaly november óta, amikor a szabályozó hatóságok megakadályozták, hogy az Alibaba testvérvállalatának 33 százalékos tulajdonában lévő Ant technológiai vállalatot a sanghaji és hongkongi tőzsdére vigyék - ez a lépés megszilárdította volna az igazgatótanács elnökének, Jack Ma-nak a világ egyik leggazdagabb emberének pozícióját -, a kínai kommunista párt igyekszik visszaszorítani a milliárdos cégvezérek gazdasági erejét, és próblja őket távoltartani a tőzsdétől.

A sanghaji tőzsde részvényei a februári csúcspontjuk óta zuhantak, miután a pénzügyi szektorra vonatkozó hasonló szabályozási szigorítások és a szigorúbb környezetvédelmi szabályoknak való megfelelésre kényszerített iparágakra kiszabott büntetések sorozata következett be.

Hszi, akit sokszor kritizálnak, hogy túl elnéző a szupergazdagokkal, a magas fizetésekkel és a vagyon hivalkodó fitogtatásával szemben, várhatóan kiterjeszti a vagyonadót és emeli a jövedelemadó-kulcsokat. Egyes reformok fájóak lehetnek a vagyonosoknak, beleértve a tőkenyereség, az öröklés és az ingatlanok magasabb adóját. A közszféra béreinek emelése is a csomag részét képezi majd, hogy korlátozzák a közhivatalnokok megvesztegetését és korrupcióját.