Vang Ji kínai külügyminiszter figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet közel került a válsághoz - idézte a politikust a Financial Times. A nyilatkozat nem sokkal követte az ENSZ-szankciók elfogadását a sztálinista rezsimmel szemben, amely a feltételezhetően atomrobbanófejek szállítására is képes interkontinentális rakétákkal kísérletezik.

A tárgyalóasztal mellé

A korlátozások, amelyek elfogadását Kína és Oroszország is támogatta, nagyjából egymilliárd dollár éves bevételtől fosztják meg az észak-koreai gazdaságot. (Ez több mint fele a 4-es metró árának.) Vang szükségesnek minősítette a szankciókat, amelyeknek a pekingi vezetés szerint az a céljuk, hogy a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék Phenjant atomprogramjának leállítása ügyében.

Az ENSZ-szankciók megtiltják számos fontos exportcikk importját Észak-Koreából, miután az ország a múlt hónapban két kísérletet hajtott végre olyan interkontinentális rakétákkal, amelyek elérhetik az Egyesült Államok északi részét és vélhetően idővel képesek lesznek atomrobbanófej hordozására is. A tiltólistán szerepel a szén, a vasérc, egyéb fémércek és fémek, illetve tengeri élelmiszerek. Ebből csak a szén évi 400 millió dollárt hoz a sztálinista ország konyhájára.

Siker

Az Egyesült Államok és szövetségesei hónapok óta azon dolgoztak, hogy valamilyen módon a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék az atomprogramjával egyre veszélyesebben "játszadozó" ifjú észak-koreai vezért, Kim Dzsongunt. Ezért Washingtonban örömmel nyugtázták, hogy Peking és Moszkva is beállt az ENSZ-szankciók mögé.

Az orosz kormány azért támogatta a korlátozásokat, mert Észak-Korea rakétaprogramja "elfogadhatatlan", ám Moszkva is tárgyalásokat akar. Peking az elmúlt időszakban puhábban viszonyult a sztálinista rezsim viselt dolgaihoz.

Közvetlen tárgyalásokat szorgalmazott, igaz, azt is hangsúlyozta, hogy az atomrobbanófejek hordozására képes interkontinentális rakétákkal folytatott kísérletek indokolttá tehetnek szankciókat. Észak-Korea külkereskedelmének több mint 90 százalékát Kínával bonyolítja le.

Tárgyalni, de hogyan?

Az ENSZ-korlátozások az említett exporttilalom mellett büntetést helyeznek kilátásba azokkal az országokkal szemben, amelyek növelik észak-koreai vendégmunkásaik számát és plafont szabnak a közös befektetésekre is. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tett egy gesztust a kínaiak felé, ugyanis pekingi kollégájához hasonlóan tárgyalásokat sürgetett a sztálinista ország vezetésével.

Miközben azonban az USA ennek feltételül szabja, hogy Észak-Korea hagyjon fel atomprogramjával, a dél-koreai vezetés nemrégiben felvetette a közvetlen, azonnali tárgyalások lehetőségét.