Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország és Kína kereskedelme nagyot nőtt az idei első negyedévben, amikor az oroszok Ukrajna megtámadása után szembe kerültek nyugati külkereskedelmi kapcsolataik lefagyásával - írja a Moscow Times. Idén január és március között a kínai-orosz külkereskedelmi forgalom értéke elérte a 38,17 milliárd dollárt, ami 28,7 százalékkal magasabb az elmúlt év azonos időszakának forgalmánál.

A RIA Novosztyi hírügynökség a kínai vámnyilvántartásra hivatkozva hozta nyilvánosságra ezt a hírt. Az orosz import értéke Kínából majdnem 26 százalékkal, 16,44 milliárd dollárra nőtt, miközben az export 31 százalékkal 21,73 millió dollárra ment fel az idei első negyedévben.

Csak márciusban, a háború első teljes hónapjában 7,84 milliárd dollár értékű árut vittek ki Kínába az orosz exportőrök. Energiahordozók, ásványi anyagok és mezőgazdasági termékek adják az orosz kivitel zömét. Oroszország legnagyobb külkereskedelmi partnere Kína, a 2014-ben a Krím félsziget elfoglalása után bevezetett nyugati szankciók nyomán az ázsiai ország vált az oroszok legnagyobb exportpiacává.

Ezzel egyidejűleg Kína a háború szaggatta Ukrajnával is növelte külkereskedelmét január és március között, mégpedig értékben 10,6 százalékkal, 4,6 milliárd dollárra - mondta sajtóértekezleten Li Kuj-ven, a kínai vámhivatal szóvivője. Ukrajna főként nyersanyagokat, vasércet és gabonát ad el kínai vevőknek.