A tajvani védelmi minisztérium részletes közleménye szerint a kínai légierő tíz repülőgépe haladt át a tajvani légvédelmi azonosító zónán. Hat J-16-os és két J-11 típusú vadászgép Tajvantól délnyugatra, a Pratas-szigetek térségében, egy tengeralattjárók ellen bevethető és egy felderítő repülőgép pedig Tajvantól délre, a Basi-csatorna fölött jelent meg.

A légtérsértés miatt riasztották a tajvani légierő több harci gépét, és készültségbe helyezték a rakétaelhárító rendszereket.

Pénteken, a légtérsértés napján haladt át a Tajvani-szoroson az amerikai haditengerészet Barry rombolója. Az amerikai hadsereg közölte, hogy a hajó "rutin" járőrözést végez.

Szombaton a kínai Keleti Színtér Parancsnokság közölte, hogy folyamatosan és szoros figyelemmel kísérik az amerikai romboló útját.

A kínai kormány bírálta Joseph Vu tajvani külügyminisztert, aki néhány napja egy nyilvános eseményen kijelentette amerikai hallgatósága előtt, hogy Tajvan "tengeri erőd, amely megálljt parancsol a kínai terjeszkedésnek a csendes-óceáni térségben". Pekingben a tajvani ügyek hivatala közölte: Vu "félrevezeti a közvéleményt, azért, hogy meggyőzze a Kína-ellenes külföldi erőket, és összeesküvést szőjön velük".

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.