Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója közleményében hangsúlyozta, hogy a jelentésnek független módon kell elkészülnie, a kínai kormány nem hajthat végre rajta módosításokat.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója pénteken hangsúlyozta, hogy minden elmélet továbbra is nyitott azzal kapcsolatban, hogy honnan ered a SARS-CoV-2-vírus, miután Washington bejelentette, hogy felül akarja vizsgálni a WHO Kínában szerzett adatait.

A WHO négyhetes, kínai vizsgálata arra jutott, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy 2019 decembere előtt jelen lett volna a vírus Vuhanban, az valószínűleg állati közvetítéssel jutott át emberre, és felettébb valószínűtlen, hogy laboratóriumból szabadult volna el. Ez utóbbira többször utalt az előző amerikai kormány, de Kína ezt következetesen visszautasítja - írja az MTI híre alapján az Infostart.hu.

Donald Trump előző amerikai kemény kritikákat is megfogalmazott a WHO-t illetően, azt hangoztatta, hogy a szervezet Kína bábjává vált, ezért úgy döntött, hogy az USA kilép a szervezetből. Ezt a döntését utóda, Joe Biden visszavonta.

Sullivan ugyanakkor hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a szervezet hitelességét. "Mélységes aggodalmaink vannak azzal kapcsolatban, ahogyan a Covid-19-vizsgálat első eredményeit bemutatták, és kérdéseink vannak azzal kapcsolatban, hogy jutottak ezekre a megállapításokra" - mondta az amerikai főtanácsadó.

A Wall Street Journal konzervatív, amerikai napilap arról számolt be, hogy Kína nem volt hajlandó átadni a WHO szakembereinek személyekre bontott adatokat a járvány első időszakából, amelyek segíthettek volna feltárni a vírus eredetét.

"Életbevágó, hogy a jelentés független legyen, a szakértők eredményeibe pedig a kínai kormány ne avatkozzon bele és ne másítsa meg őket. Ahhoz, hogy jobban megérthessük ezt a járványt és felkészülhessünk a következőre, Kínának elérhetővé kell tennie a járvány legkorábbi időszakából származó adatokat" - húzta alá Jake Sullivan.

Szombaton a WHO kínai vizsgálatot vezető Peter Ben Embarek is csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Kínában nem kaptak meg minden szükséges adatot, és felszólította Pekinget, hogy működjön együtt, és adja át a nyers adatokat, hogy közelebb tudjanak kerülni ahhoz, hogy feltárják a vírus eredetét.

A 2020 tavaszára világjárványt okozó, új típusú koronavírus a jelenlegi adatok szerint a közép-kínai Vuhanban terjedt át először állatról emberre.