Az ország hetven legnagyobb városában az új lakások átlagos ára éves összevetésben 3,8 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 4,2 százalék után. Egy éve szeptemberben 4,6 százalék volt a drágulás - írja az MTI a statisztika hivatal közlése nyomán.

Szeptemberben a új lakások ára 0,3 százalékkal nőtt augusztussal összevetve, amikor hasonló nagyságú volt a drágulás júliushoz viszonyítva. Tavaly február óta legkevesebb, 27 városban nőttek a lakásárak havi szinten idén szeptemberben az augusztusi 46-tal szemben.

Kínában az ingatlanpiac a gazdaság egyik fontos alappillére. A koronavírus-járvány okozta tavalyi első negyedévi megrázkódtatás után gyorsan magához tért, a lakásárak gyors ütemben emelkedtek, amihez hozzájárultak a csökkenő jelzálogkamatok. Szakértők ugyanakkor már egy ideje arra figyelmeztetnek, hogy a lakásárak túl gyorsan nőnek, ami a pénzügyi stabilitást veszélyeztető kockázati tényező lehet, és a kormány már több lépést tett az új lakások piacának lehűtésére, aminek a jele lehet a szeptemberben már negyedik hónapja lassuló árnövekedés.

Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP-bővülést követően Peking az idei évre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő.

Kína GDP-növekedése éves szinten 4,9 százalékra lassult a harmadik negyedévben éves összevetésben a második negyedévi 7,9 százalékos, és az első negyedévi 18,3 százalék bővüléshez képest. A kiugró első negyedévi adatot a tavalyi alacsony bázis okozta, Kínában ugyanis 6,8 százalékkal zsugorodott a gazdaság a koronavírus-járvány miatt, míg 2020 második negyedévében már 3,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.