Kínában a termelői árak, azaz a vállalatok egymással szemben felszámított árai kilenc százalékkal voltak magasabbak, mint 2020 májusában – idézte a CNBC a kínai statisztikai hivatal adatát. Ez volt a legnagyobb növekedés 2008 szeptembere óta, amikor 9,13 százalékos termelői áremelkedést jegyeztek fel a statisztikusok – emlékeztetett a Wind Information adatelemző cég.

A növekedés meghaladta a Reutersnek nyilatkozó elemzők 8,5 százalékos várakozását, ám alacsony bázishoz viszonyítja az árakat, ugyanis 2020 májusában az év elején kirobban koronavírus-járvány hatására 3,7 százalékos mínuszt mutatott az éves termelői árindex.

A meglódult infláció mögött a nyersanyagok árának növekedése a legaggasztóbb körülmény. Ez érinti az építési anyagokat, a vasat és az acélt – mondja Gan Jie, a pekingi Cheung Kong Graduate School of Business professzora. Az építési anyagokkal foglalkozó cégek költségeik erős növekedését tapasztalták, és arra számítanak, hogy ez a helyzet kitart az év végéig. Más vállalatok gyorsabb normalizálódásban bíznak. Ezt a jóslatot intézménye 2000 kínai vállalat megkérdezésén alapuló felmérésére alapozza.

Veszteséget termelnek

Ugyanez a vizsgálat azt találta, hogy azon vállalatok aránya, amelyek bruttó profitrátája nem éri el a 15 százalékot, 70 százalékra nőtt a megszólaló cégek körében. A professzor szerint nagyon szoros helyzetben vannak, és akadnak olyan vállalatok is, amelyek nem fogadnak el rendeléseket, mert a drága nyersanyagok miatt a többlettermelés csak a veszteségüket növelné.

A pekingi kormány számos intézkedéssel igyekszik kompenzálni a kis- és középvállalatokat főként a nyersanyagárak növekedése miatt elszenvedett veszteségeikért, de átlagos üzemi eredményrátájuk így is csupán hat százalék, ami két százalékponttal elmarad a nagyvállalatok hasonló mutatójától.

Feltűnően riasztó a kép az energiaszektorban. Az olaj- és gázkitermelő ágazat árai közel megduplázódtak (99,1 százalékkal emelkedtek), az olaj-, szén- és más üzemanyag-feldolgozó iparában 34,3 százalékos áremelkedést mutat a statisztika.

Változik az export

Eközben a fogyasztói árak egyelőre nem nőnek jelentősen. Az év/éves májusi infláció mindössze 1,3 százalék volt, szemben az elemzők 1,6 százalékos várakozásával, ami elsősorban a sertéshúsárak csökkenésének köszönhető. Ez a termék a sertéspestist követő kényszervágások és áruhiány miatt az elmúlt két évben jelentősen drágult.

További fejfájást okoz a kínai vállalatoknak, hogy gyengébb exportra számíthatnak, mint korábban. Az elmúlt egy évben szépen hozott a konyhára az arcmaszkok kivitele, akárcsak más olyan egészségügyi eszközök exportja, amelyek iránt a pandémia miatt nőtt meg a világpiaci kereslet, ám ez le fog csengeni. Összességében egyelőre nem olyan nagy a baj, hogy a cégek elkezdték volna elküldeni a munkavállalóikat. Jó hír a kínaiaknak, hogy az USA-ba irányuló kínai kivitel májusban nagyobb volt, mint áprilisban.