Magyarországon a 2017 óta számon tartott napelemes boom eredménye, hogy az országban jelenleg már több mint 3000 megawatt (vagyis: 3 GW) teljesítményre képes napelemes (ipari, közüzemi és lakossági méretű) rendszer dolgozik a magyar villamos energia hálózatra. Az áprilisban a hálózati rendszerirányító Mavir hivatalos közlésén túl az is "csőbe van már töltve", hogy a magyar napelemes potenciálnövekedés a 2030-ra eredetileg megálmodott 6600 MW-ról akár 10 GW-ig is eljuthat. 

E méretekhez képest érdemes ízlelgetni azt, amit a Kínai Fotovoltaikus Ipari Szövetség (CPIA) által közzétett új adatok mutatnak. Az idei év első hat hónapjában Kínában több mint 30 GW új fotovoltaikus rendszert telepítettek. És ha Kína nagy ország is, ez a méretnövekedés akkor is elképesztő, mivel az előző év azonos időszakában az újonnan telepített napelemes kapacitások mérete éppen csak meghaladta a 13 gigawattot.

Június végére Kínában az összesített napelemes teljesítmény elérte a 340 GW-ot. De a CPIA úgy látja - írta meg a PV Magazine - , hogy az idei év növekedési üteme alapján 85 és 100 GW közötti új fotovoltaikus  rendszerméret növekedést látnak biztosítottnak.

A mihez tartás végett: Németországban július elején megjelent egy modellszámítás, ami az energiaátmenet és a klímacélok végrehajthatóságához rendelt számszerűsített tételeket. Ez alapján Németországban évente 35-38 GW napelemes kapacitásnövekedésre kellene átállni. A kínai rekord azt mutatja, hogy ez nem lehetetlen.