Kína olyan technológiát tesztel, amely képes lehet a napenergiát az űrből a Földre továbbítani - közölte a hírt a Bloomberg. A modellkísérlet lényege, hogy ha a napelemes rendszerek földkörüli pályán keringenek, akkor a termelésüket nem akadályoznák a felhők vagy akár az éjszaka.

Az 1931-ben, Hszianban alapított Hszidian Egyetem kísérlete egyelőre egy, a felszín felett begyűjtő napelemes modellerőre és a felszínre juttatandó energiára összpontosított - utóbbi során a napfényt mikrohullámú sugarakká alakítja át. Ezt a sugarat továbbítja kábel nélkül, a levegőn keresztül egy vevőállomásra, ahol azt vissza lehet alakítani elektromos árammá.

A tesz során a kínai kutatók ugyan csupán 55 méter távolságból voltak képesek a levegőben energiát "küldeni", de abban reménykednek, hogy e technológiát sikerül majd úgy fejleszteni, hogy a Föld körül keringő napelemek energiáját tudják vele a Földre továbbítani.

Nem csak Kínát érdekli

Az űrből származó napenergia ígérete az - írja a Bloomberg, hogy képes kiküszöbölni a ma ismert tiszta energiatechnológia legnagyobb hátrányát. Azt, hogy a napelem nem tud működni sötétben. Az elképzelés ez ellen az, hogy az űrben olyan pályára állítanák az űr-naperőművet, hogy az kikerülje a Föld árnyékát.

Nem Kína az egyetlen ország, ahol ezzel a technológiával dolgoznak. A California Institute of Technology kutatói 2013-ban százmillió dollár támogatást kaptak egy ilyen, űrnapenergia-program indítására. De vizsgálják ennek lehetőségeit Indiában, Oroszországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is vizsgálják a lehetőségeket. Sőt: Japán is igen sokat fejleszt e területen.

A kínai egyetem kutatói azonban az elsők, akik a teljes rendszer modelljét sikeresen tudták tesztelni.