Mikor előzi le Kína az USA-t, és válik a világ legnagyobb gazdaságával rendelkező országává? - teszi fel a jelen kor egyik legfontosabb kérdését a Eric Zhu és Tom Orlik, a Bloomberg szerzőpárosa. Erre kíváncsiak az üzletemberek és a befektetők, akik tudni szeretnék, hogy tehetnek szert a legnagyobb profitra, a valutakereskedők, akik a dollár árfolyamának alakulását fürkészik és persze a tábornokok, akik a geopolitikai konfliktusokra akarnak felkészülni.

Pekingben a kommunista párt nemrégen ünnepelte 100. születésnapját. Ebből az alkalomból Hszi Csin-ping, a párt és Kína elnöke magabiztosan kijelentette, hogy az ország megújulása feltartóztathatatlanul folytatódik. A koronavírus-járvány korai szakaszában, amellyel a kínai hatóságok sikeresen szálltak szembe, biztosítva, hogy a gazdaság a lezárások ellenére növekedjen, miközben az USA-ban néhány hét alatt súlyos válság alakult ki, úgy tűnt, hogy Kína első embere nem a levegőbe beszél. Ahogy azonban a pandémia későbbi szakaszában az amerikai gazdaság látványosan magára talált, már nem látszik ilyen simának Kína útja.

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy ha Joe Biden amerikai elnöknek sikerül végigvinnie infrastrukturális reformjait és a munkaerő bővítését, akkor a Bloomberg Economics várakozása szerint Kína 2031-ben veheti át a világ legnagyobb gazdaságának járó trónt az USA-tól, miután az 100 éven át "ült" rajta. Ezen azonban változtathat, ha a kínai gazdaság ismert problémái, köztük a kereskedelmi korlátozások okozta baj vagy az óriási eladósodás okozta kockázat, élesebbé válnak. Peking rémálma az lehet, hogy a belső bajok miatt Japán sorsára jutnak, amely 40 éve az USA legnagyobb kihívójának tűnt, majd – igaz, magas szinten – elakadt a gazdaság bővülése.

Termelési tényezők

A közgazdaságtan hüvelykujj-szabálya szerint a termelési tényezők – a munka, a tőke, a hatékonyság – vizsgálatával juthatunk közelebb egy gazdaság esélyeinek felderítéséhez. Kínában a munkaerő  több évtizeden át hajtotta a fejlődést, ám mára fékezőerővé vált. A demográfiai változások miatt szűkül a munkaerő kínálata, s bár erre válaszul például feladták az egykepolitikát, kétséges, hogy ez eredményre vezet-e, mert a gyermekek nevelése nem olcsó mulatság. Van olyan előrejelzés, amely szerint Kína lakossága három évtized alatt több min 260 millióval csökkenhet a jelenlegi 1,4 milliárdról.

A tőkénél nem ilyen rosszak a kilátások, ám az őrült tempójú tőkebefektetések évtizedei után azt látjuk, hogy a csökken a befektetések hozadéka. Kísértetvárosok nőttek ki a földből, jelentős kapacitásfelesleg alakult ki a vállalatoknál és autópályák kígyóznak az ország ritkán lakott térségeibe, azaz mintegy a semmibe. A pekingi stratégáknak nem okoz kevesebb fejfájást a hatékonyság sem, amelyről úgy tartják, hogy az amerikai termelékenység 50 százalékán áll. Ha minden jól alakul, akkor 2050-re feltornászhatják ezt 70 százalékra.

Más tényezők

Vannak ezek mellett olyan tényezők is, amelyekre a pártalapítás 100. évfordulóján büszkén feszítő kommunista káderek nincsenek hatással. Ilyen az ország külső kereskedelmi környezete és imázsa, amely az utóbbi időben az emberi jogok és a demokrácia megsértése miatt a nyugati világban sokat romlott. Ha ez így megy tovább, az a technológiai együttműködés leépüléséhez vezethet, miközben ez a kapcsolat volt a korábbi évtizedek növekedésének egyik legfontosabb tényezője. Az IMF szerint ha az USA és Kína két befolyási övezetre osztja a világot, az 2030-ig nyolc százalékot faraghat le a kínai gazdaságból ahhoz képest, ahova az elmérgesedő szembenállás nélkül juthatna.

Még nagyobb baj az ország eladósodása. A tartozások nagysága a GDP-hez viszonyítva őrül tempóban nőtt, a 2008-as 140 százalékról mostanra 290 százalékra ugrott. Ennek nem kis része éppen a koronavírus-járványra válaszul adott gazdaságélénkítésből jött össze. Az ilyen óriási eladósodás az átlagos országok esetén rendkívül nagy bajokat vetítene előre. A Bloomberg Economics becslése szerint egy az amerikai Lehman Brothers 2008 szeptemberi csődjéhez hasonló összeomlás – ez indította el a világ pénzpiacainak leolvadását – súlyos recesszióhoz és egy teljes évtized elvesztéséhez vezetne Kínában.

És végül két teljesen szubjektív tényező is befolyásolhatja a két óriás gazdasági versenyét. Az egyik a kínai statisztika megbízhatatlansága. Kínai és amerikai kutatók szerint 2010-2016 között a valós gazdasági növekedés Kínában 1,8 százalékponttal kisebb volt a hivatalos adatoknál. A másik a bebetonozott vezetés. Hszi Csin-ping államfő gyakorlatilag életfogytig állhat Kína élén, ám éppen a kommunista párt 100 éves történetének első 60 évében láttunk bizonyítékot arra, hogy Mao Ce-tung egyeduralma lehetetlenné tette a rossz döntések korrigálását.