A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 50,3 pontra csökkent a májusi 55,1 pontról. A júniusi adat a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos küszöb fölött állva a tizennegyedik egymást követő hónapja tartó bővülést jelzett, a növekedés mértéke azonban a múlt hónapban az ugyanebben az időszakban regisztrált leggyengébb volt.

A növekedés mérséklődésének hátterében a nyomott kereslet állt. Az új megrendelések állományát tükröző részindex ugyan az 50 pontos küszöb felett maradt júniusban, ám szintén az elmúlt 14 hónap leggyengébb ütemű növekedését mutatta. Egyes, a felmérésben részt vevő vállalatok a kereslet gyengülését az új Covid-19 esetek megjelenésével és az emiatt megtorpanó belföldi turizmussal hozták összefüggésbe.

A kereslet bővülésének mérséklődése miatt egyes szolgáltatóipari vállalatok szűkítették alkalmazotti létszámukat. A foglalkoztatottság alindexe négy hónap óta először az 50 pontos küszöb alá csúszott vissza, jóllehet csupán minimális mértékben.

A beszerzési költségek inflációja júniusban számottevően enyhült. A működési költségek 2020 szeptembere óta a legkisebb mértékben emelkedtek. A magasabb költségterhekről beszámoló vállalatok jellemzően a munkaerő és a nyersanyagok árainak növekedésére panaszkodtak.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex derűlátásról árulkodott a múlt hónapban is, ám a Covid-19 újbóli belföldi felbukkanása júniusban aláásta a vállalatok optimizmusát. A részindex az elmúlt kilenc hónap legalacsonyabb szintjére ereszkedett a múlt hónapban. Számos vállalat mindazonáltal továbbra is magabiztosnak mutatkozott a járvány kezelését illetően, továbbá arra számít, hogy az elkövetkező év során javulni fognak a piaci körülmények és a globális kereslet.

A szintén hétfőn közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a májusi 53,8 pontról 50,6 pontra csökkent júniusban.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokat értékelve rámutatott: a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor júniusban egyaránt tovább bővült, ám a Kína egyes részein ismét felbukkanó koronavírus-fertőzések miatt a szolgáltató szektor mind a kereslet és kínálat, mind pedig a foglalkoztatottság terén gyengébben teljesített a feldolgozóiparnál. A beszerzési költségek, valamint a termelői árak mindkét szektorban csökkentek a májusi, kiugróan magas adatokhoz képest az inflációs nyomás átmeneti enyhülését jelezve - jegyezte meg Vang. A szakértő úgy vélekedett: a feldolgozóipar a járványt követően visszatért a normális kerékvágásba, ám a szolgáltató szektor továbbra is érzékenyen reagál a járvány szórványos megjelenéseire. Hozzátette: az év második felében a tavalyi, alacsony bázisadatok hatása fokozatosan gyengül majd, az inflációs nyomás pedig a gazdaság lassulásával együtt változatlanul komoly kihívást fog jelenteni.