Az Oceana által a Google-lal és a SkyTruth-szal partnerségben alapított független nonprofit szervezet, a Global Fishing Watch (GFW) automatikus azonosító rendszer (AIS) adatai alapján elemezte a halászhajók tevékenységét Argentína nemzeti vizeinek határa mentén 2018. január 1. és 2021. április 25. között. Így jutottak arra a felismerésre, hogy főként kínai halászhajók fantomként, vagyis a transzponderjeleiket kikapcsolva halásznak Argentína vizein.

Az AIS-eszközök olyan információkat továbbítanak, mint a hajó neve, felségjelzés szerinti állama és a jármű pozíciója. A GFW-n látható adatok alapján az Oceana több mint 800 külföldi hajót dokumentált, amelyek összesen több mint 900 000 órányi halászatot végeztek. Az elemzés azt is kimutatta, hogy e halászati tevékenység 69 százalékáért több mint 400 kínai hajó a felelős. A külföldi flottákhoz képest 145 argentin halászhajó ugyanebben az időszakban 9 269 órányi látható halászatot folytatott ezen a területen, ami a teljes mennyiség kevesebb mint 1 százaléka.

A távoli vizeken halászó flották főként röviduszonyú tintahalra halásznak, amely létfontosságú Argentína gazdasága számára, de számos más faj, például a tonhal és a kardhal tápláléka. 

Az elemzés részeként az Oceana több mint 6000 olyan eseményt dokumentált, amikor az AIS-jelek több mint 24 órán keresztül nem észleltek adást, ami azt jelzi, hogy a hajók kikapcsolják a nyilvános nyomkövető eszközeiket. Ezek a hajók összesen több mint 600 000 órán keresztül láthatatlanok voltak, elrejtve a halászhajók helyzetét és elrejtve a potenciálisan illegális cselekményeket, mint például az argentin nemzeti vizekre való behajózás halászat céljából.

A túlhalászat globális problémát jelent, amelynek egy jelentős részét illegálisan végzik: a tengerek élővilágára és a helyiek megélhetésére is veszélyes.