Kína a Salamon-szigetekkel nemrégiben aláírt biztonsági paktumra épít, amely riadalmat keltett az Egyesült Államokban és szövetségesei körében, például Ausztráliában, mivel félnek a pekingi katonai jelenlét fokozásától. Ausztrália új balközép kormánya a csendes-óceáni szigeteket a diplomáciai prioritások közé sorolta – írja a Reuters.

A hétfőn beiktatott Anthony Albanese miniszterelnök szombaton elmondta, hogy munkáspárti kormányának terve védelmi iskolát, a tengeri biztonság támogatását, a segélyek növelését és a régió éghajlatváltozással kapcsolatos újbóli bevonását tartalmazza.

"Proaktívak leszünk a térségben, elkötelezettek akarunk lenni" - mondta újságíróknak.

A biztonságról és kereskedelemről szóló 10 országot érintő megállapodást kereső, csendes-óceáni körúton lévő kínai Vang Ji Szamoán fejezte be látogatását, ahol találkozott Fiame Naomi Mataafa miniszterelnökkel, és aláírta a dokumentumokat, köztük egy "gazdasági és műszaki együttműködési megállapodást" - közölte Szamoa.

"Szamoa és a Kínai Népköztársaság folytatja az együttműködést, amely a közös érdekek és kötelezettségvállalások megvalósítását szolgálja" - áll a közleményben.

Szintén szombaton Frank Bainimarama, Fidzsi-szigetek miniszterelnöke elmondta, hogy "csodálatos találkozót" folytatott az ausztrál Penny Wonggal, aki néhány nappal hivatalba lépése után látogatott el, hogy megmutassa, az új kormány nagyon is figyel a csendes-óceáni szigetekre.