Tovább gyorsult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének zsugorodása áprilisban, amikor a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezésére széles körű, gazdaságbénító intézkedéseket alkalmaztak Kína több részén, köztük az ország fontos pénzügyi és gazdasági központjának számító Sanghajban – írja az MTI.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 36,2 pontra süllyedt a márciusi 42,0 pontról. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez. Az áprilisi zsugorodás mértéke a legnagyobb volt 2020 februárja óta, amikor a járvány legelső felbukkanása nyomta rá bélyegét a gazdaságra, és a második legrosszabb azóta, hogy 2005 novemberében elindították a Caixin/Markit felméréseket.

Az új megrendelések állományának részindexe szintén a legmeredekebb visszaesést jelezte 2020 februárja óta, egyúttal pedig az eddig jegyzett második legnagyobb mértékű zsugorodást. Romlott a külföldi kereslet is: az új exportmegrendelések állománya az elmúlt két év leggyorsabb ütemében esett vissza.

A foglalkoztatottság mindazonáltal viszonylag stabil maradt, a szolgáltatóipari vállalatok csupán enyhe mértékben csökkentették foglalkoztatotti létszámukat áprilisban. A részindex ugyanakkor ezzel a negyedik egymást követő hónapja mutatott visszaesést.

A ráfordítási költségek tovább emelkedtek ugyan, ám enyhébb mértékben, mint a megelőző hónapokban. A felmérésben részt vevő vállalatok a nyersanyag- és üzemanyagárak növekedése mellett a járványügyi intézkedésekkel összefüggő költségeket jelölték meg a megemelkedett működési kiadások okaiként.

A szolgáltatások ára mindazonáltal az elmúlt nyolc hónapban először csökkent áprilisban. Az árcsökkenés mértéke ugyan a legnagyobb volt 2020 májusa óta, de még így is mérsékeltnek számított. A vállalatok a nyomott kereslet ellensúlyozása érdekében alkalmaztak árcsökkentést.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex alapján a kínai szolgáltatóipari vállalatok áprilisban valamelyest javuló derűlátással tekintettek az elkövetkező egy év kilátásaira. A teljesítmény élénkülésére számító vállalatok jellemzően a kereslet gyors helyreállását várják a járványügyi korlátozások feloldását követően.

Egyes vállalatok azonban aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy egyelőre nem tudni, mennyi időt vesz majd igénybe a koronavírus terjedésének megfékezése, és a visszatérés a megszokott üzleti körülményekhez.

A szintén csütörtökön közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a márciusi 43,9 pontról 37,2 pontra zsugorodott áprilisban. A kompozit BMI ezzel az eddig regisztrált, második legalacsonyabb szintre süllyedt - ennél gyengébb adatot 2020 februárjában mértek. Bár a szolgáltatóipar teljesítménye nagyobb mértékben esett vissza áprilisban, mint a feldolgozóiparé, mindkét szektor gyorsuló ütemben zsugorodott márciushoz képest.