Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 55,1 pontra csökkent az idei év eddigi legjobbjának számító, áprilisi 56,3 pontról. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal - írja az MTI.

A kereslet erősödése ugyan áprilishoz képest szintén mérséklődött, de májusban is jó ütemben folytatódott. A felmérésben részt vevők arról számoltak be, hogy a koronavírus-járvány belföldi megfékezésének köszönhetően a kínai piacon tovább javult a forgalom. Miután azonban a járvány egyes országokban újra elharapódzott, az új exportmegrendelések állományának részindexe ismét visszacsúszott a zsugorodást jelző tartományba. A külföldi kereslet ezzel az elmúlt négy hónapban harmadszorra szűkült, jóllehet a visszaesés mértéke enyhe volt.

A javuló forgalomnak köszönhetően a kínai szolgáltatóipari vállalatok májusban a harmadik egymást követő hónapja bővítették alkalmazotti létszámukat. A foglalkoztatottság alindexe mindazonáltal áprilishoz képest enyhébb mértékben nőtt.

A szolgáltató szektorban működő vállalatok májusban a tizenegyedik egymást követő hónapja növekvő működési költségekről számoltak be, elsősorban a nyersanyagok, az energia, a munkaerő és a közlekedés árait tekintve. Az infláció mértéke tavaly november óta a legmagasabb volt. A költségeik növekedése mentén a cégek tovább emelték a vásárlóiknak felszámított árakat, ráadásul az idei év leggyorsabb ütemében.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex derűlátásról árulkodott a múlt hónapban is, ám az elmúlt négy hónap legalacsonyabb szintjére mérséklődött. A felmérésben részt vevő cégek aggodalmukat fejezték ki azt illetően, hogy a világgazdaságnak vajon mennyi időbe telik majd a járvány utáni helyreállás.

A szintén csütörtökön közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index az áprilisi 54,7 pontról 53,8 pontra csúszott vissza májusban.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokat értékelve rámutatott: a kínai döntéshozók két, májusban tartott vezetői ülésén is napirendre került a nyersanyagárak emelkedésének kérdése, és utasításokat fogalmaztak meg az ellátás, illetve az árak stabilizálása érdekében. Vang úgy vélekedett, hogy az inflációs nyomás szűkíti a gazdaságpolitikai mozgásteret, ami megzavarhatja a gazdasági helyreállást. Kiemelte: a meredeken emelkedő nyersanyagárak már fennakadásokat okoztak a gazdaságban, mivel egyes vállalatok megkezdték a nyersanyagok nagy mennyiségű felhalmozását, míg mások nyersanyaghiánnyal küszködtek.