Nicaragua megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, így az önmagát demokratikusan kormányzó szigetnek mindössze 14 hivatalos diplomáciai szövetségese maradt a szigetet sajátjának valló Kína folyamatos nyomása közepette – írja az Aljazeera.

A közép-amerikai ország külügyminisztériuma rövid közleményében tette meg a bejelentést.

"A Nicaraguai Köztársaság kormánya kijelenti, hogy elismeri, hogy a világon csak egyetlen Kína létezik" - áll a közleményben. "A Kínai Népköztársaság az egyetlen legitim kormány, amely egész Kínát képviseli, Tajvan pedig a kínai terület elidegeníthetetlen része. A Nicaraguai Köztársaság kormánya a mai nappal megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal ."

Három órával Nicaragua bejelentése után a kínai államtanács információs hivatala közölte, hogy a két fél Tiencsinben közös közleményt írt alá a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről.

Zhang Jun, Kína állandó ENSZ-képviselője üdvözölte a lépést.

"Nagyra értékeljük a nicaraguai kormány helyes döntését, amely összhangban van a kor uralkodó trendjével és az emberek törekvéseivel" - írta a Twitteren.

Válaszul a tajvani külügyminisztérium közölte, hogy "mélységesen sajnálja" Daniel Ortega nicaraguai elnök döntését, amellyel "semmibe veszi a tajvani nép barátságát".

Tajvan azt is közölte, hogy megszakítja a kapcsolatokat Nicaraguával, bár a döntés leginkább Nicaragua egyoldalú lépésének tűnik.