Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kína az elmúlt évtizedek legprovokatívabb hadgyakorlatát hajtja végre a Tajvani-szorosban miután Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök a héten Tajpejbe látogatott. A kínai népi felszabadító hadsereg rakétákat lőtt át a 23 millió lakosú sziget fölött, hadihajókat küldött át a Tajvani-szoros középvonalán, és harci repülőgépek hullámaival lépte át az Egyesült Államok által meghatározott határt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Kína ezekkel az akciókkal csak destabilizálja a térség biztonságát, amit közölt is kínai kollégájával, Vang Jivel. Blinken szerint az USA és Kína közötti feszültséget de-eszkalálni kell, és közölte Vanggal, hogy a két fél közötti kommunikációs vonalakat nyitva kell tartani – számolt be a Bloomberg.

Peking elítélte Pelosi – az amerikai elnöki hatalomátadási sorban a második legfontosabb közméltóság – látogatását, mint az Egyesült Államok 50 évvel ezelőtti ígéretének megsértését, miszerint nem ismeri el hivatalosan Tajvan kormányát, amelyet Kína saját területének tekint. Pénteken egy sor intézkedést jelentett be, köztük az Egyesült Államokkal folytatott védelmi tárgyalások megszakítását, ami tovább rontja a világ legnagyobb gazdaságai közötti kapcsolatokat.

„A párbeszéd fenntartása vitathatatlanul még fontosabb, amikor fokozott feszültségek időszakában vagyunk” – mondta Blinken egy manilai tájékoztatón. Kína pénteki fellépése az USA ellen „egy újabb felelőtlen lépés” szerinte.

Kína szankciókkal próbálkozik

A kínai külügyminisztérium szintén nem részletezett szankciókat jelentett be Pelosi és közvetlen családja ellen a szerinte kirívó provokáció miatt. Bár a lépés nagyrészt szimbolikus, mégis a képviselőházi elnök a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, akit Peking szankciókkal sújtott. Az intézkedést nem sokkal azután jelentették be, hogy Pelosi elhagyta Japánt, miután befejezte egyhetes drámai utazását.

Blinken pénteken azt mondta, hogy Kína úgy döntött, hogy „túlreagálja” Pelosi látogatását, hozzátéve, hogy "semmi sem indokolja ezt a szélsőséges, aránytalan és eszkalációs katonai választ". A szombati sajtótájékoztatón megismételte ezeket a nézeteket.

„A Tajvan és a szárazföld közötti nézeteltéréseket békésen kell megoldani” – mondta Blinken, aki korábban Kambodzsában tartózkodott a külügyminiszterek regionális találkozóján. Szerinte a régió és a világ országai nagyon aggódnak a kínai lépések miatt.

Szakértők szerint is nagyon fontos, hogy deeszkalálják a Tajvan-Kína közötti most fellángolt konfliktust.

Tajvan hadserege készültségben

Tajvan hadserege szombaton légi járőrök és haditengerészeti hajók kiküldésével, szárazföldi rakétarendszerek telepítésével és rádiós figyelmeztetések kiadásával válaszolt a kínai hadgyakorlatokra - közölte a sziget védelmi minisztériuma közleményében.

Az ország hadserege pénteken késő este figyelmeztette a külső szigeteit körülvevő, korlátozás alá vont vizek felett repülő drónokat, ami már a harmadik egymást követő napon történt meg.

A kínai hadgyakorlatok miatt a hajók kétszer is meggondolják, hogy Tajvan egyik legfontosabb kikötőjébe hajózzanak-e be, ami késedelmet okozhat az elektronikai termékek szállításában. A rakétacsapások lehetőségétől aggódó hajótulajdonosok úgy döntenek, hogy a gyakorlatok befejezéséig a hajókat üresen hagyják, és több üzemanyagot égetnek el.

 

A hajók horgonyt vetnek a tengeren, hogy elkerüljék a Tajvan déli részén, Kaohsziung kikötője mellett található gyakorlatozási zónát - mondta Jayendu Krishna, a Drewry Maritime Advisors tanácsadó cég helyettes vezetője. A zóna, az egyik legnagyobb terület, ahol Kína gyakorlatokat tart, 15 tengeri mérföldre van a kikötő bejáratától.