Hszi Csin-ping elnök a világ legnagyobb fegyveres erőinek fejlesztését tette napirendje központi részévé, és arra törekszik, hogy hatalmát jóval Kína partjain túlra is kiterjessze. Ugyanakkor Peking állítja, hogy nincs ellenséges szándékuk. A kínai állami média jelentése szerint pezsgő, színes szalagok, vízágyúk és füstölés kíséretében ünnepelték a Fucsien repülőgép-hordozó vízre bocsátását és hivatalos elnevezését a sanghaji Csiangnan hajógyárban tartott ünnepségen.

Az állami média szerint a repülőgép-hordozó teljes hosszúságú repülőfedélzettel rendelkezik, katapultos indítórendszerrel. A Fucsien csatlakozik a 2019 végén hadrendbe állított Zsandonghoz és a Liaoninghoz, amelyet Kína 1998-ban használtan vásárolt Ukrajnától, majd felújította és átalakította. Kína még mindig csiszolja képességét a hordozók üzemeltetésére, és harccsoportokba integrálására, amit az Egyesült Államok már évtizedek óta csinál – írja a Reuters.

A repülőgép-hordozók minden hadsereg számára lehetővé teszik, hogy a világ bármely pontjára jelentős katonai erőt vonultassanak fel. Csak a leggazdagabb országok rendelkeznek ilyen szuperhatalmi státuszszimbólumokkal. Kínánál jelenleg csak az Egyesült Államok rendelkezik több ilyen hajóval, 11 repülőgép-hordozó van hadrendben. Olaszországnak és az Egyesült Királyásgnak 2-2 ilyen hadihajója van, Franciaországnak, Oroszországnak, Indiának és Thaiföldnek csak egy-egy darabja van üzemben.

A Fucsien vízre bocsátása a hadsereg növekvő képességeit mutatja, miközben az Egyesült Államokkal szemben egyre nagyobb a feszültség a Kínához tartozó Tajvan és Peking dél-kínai-tengeri követelései miatt.

Tajvannak is üzent Peking

Fujian tengerparti tartomány a Tajvani-szoros túloldalán fekszik Tajvannal szemben, és itt található a Népi Felszabadító Hadsereg Keleti Színházi Parancsnoksága. Tajvan virágzó demokrácia, de Kína saját területének tekinti a szigetet, és soha nem mondott le arról, hogy erőszakot alkalmazzon annak érdekében, hogy ellenőrzése alá vonja.

Tajpej is modernizálja saját fegyveres erőit, többek között szolgálatba állított egy új, rendkívül mozgékony lopakodó hadihajó-osztályt, amelyet Tajvan "repülőgép-hordozó-gyilkosként" emleget rakétakészlete miatt. Az elmúlt időszakban egyre nagyobb a kockázata, hogy Kína és Tajvan között háború törhet ki.

A tajvani védelmi minisztérium a Reutersnek küldött, az új repülőgép-hordozóról szóló nyilatkozatában azt mondta, hogy "nagy jelentőséget tulajdonít" Kína katonai fejlesztéseinek, és "ezt előretekintő módon beépíti az ellenséges helyzet kutatásába".