Az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) legfrissebb jelentése a kínai kormány közel egy évtizedes statisztikái alapján kimutatta, hogy az ujgurok, kazahok és más, nagyrészt muszlim kisebbségek lakta kínai Hszincsiang tartományban 48,74 százalékkal csökkent az elmúlt 10 évben. Csak 2017 és 2018 között 43,7 százalékkal esett a születések száma, több mint 160 ezerrel kevesebb baba jött világra a területen. Ehhez képest a születések száma enyhén emelkedett a főként a kínai han többség által lakott megyékben - írja az Associated Press (AP) az összefoglalójában.

A születések ilyen szélsőséges csökkenése példa nélküli az ENSZ globális termékenységi statisztikáinak gyűjtése óta eltelt 71 évben, és még a szíriai polgárháború, valamint a ruandai és kambodzsai népirtások alatti csökkenést is felülmúlja - mondta Nathan Ruser, az ASPI kutatója és a jelentés társszerzője. "Amennyire ez kideríthető, ez messze a legnagyobb mértékű csökkenés" - mondta Ruser, aki szerint ebből látszik, hogy egy népirtás szintű csökkenést válthatott ki, hogy a pekingi vezetés szigorította a családtervezési politikát az ujgurok esetében, valamint a társadalmi ellenőrzés is sikeres a hatóságok részéről.

Ruser megjegyezte, hogy a születések számának kétéves csökkenése Hszincsiangban sokkal nagyobb, mint Kínában az "egy gyermek" politika teljes 36 éves időtartama alatt, amelynek keretében a han kínaiakra szigorúbb születési korlátozások vonatkoztak. Az ASPI olyan kormányzati értesítéseket is feltárt, amelyek azt mutatják, hogy a hszincsiangi tisztviselők kvótákat kaptak a születési arányszám csökkentésére, és büntetést szabtak ki azokra, akik nem teljesítették a családtervezési célokat. Az egyik erősen ujgur megyében kitűzött cél alacsonyabb, mint Dél-Korea születési rátája, amely a legalacsonyabb a világon.

Kép: AP

A szigorítás még akkor is zajlik, amikor a kínai tisztviselők a születések országos korlátozásának feloldását fontolgatják. Kedden a tisztviselők bejelentették, hogy Kína népessége alig nőtt az elmúlt évtizedben, ami felerősítette azokat a félelmeket, hogy az ország "demográfiai időzített bombával" néz szembe.

A jelentés azt is megállapította, hogy Hszincsiang 106 megyei szintű közigazgatási egységének mintegy fele hozta nyilvánosságra a 2019-es születési adatokat, holott azokat már tavaly közzé kellett volna tenni.

Kényszerkasztrálás, születésszabályozás, fenyítés

Az ASPI jelentése alátámasztja az AP egyik cikkét és Adrian Zenz német kutató tavalyi jelentését, amely szerint a kínai kormány

sterilizációkkal, abortuszokkal és méhen belüli eszközökkel módszeresen csökkenti az ujgurok születési arányát,

és a három vagy több gyermeket vállalókat pénzbírsággal sújtja és őrizetbe veszi. A kínai külügyminisztérium és a hszincsiangi kormány nem reagált a vonatkozó megkeresésre, de Zenz és az ASPI egyre több támadásnak van kitéve Peking részéről. Az AP megerősítette, hogy számos számadat a kínai kormány statisztikáin alapul.

Az elmúlt négy évben a kínai hatóságok brutális kényszerasszimilációs kampányt folytattak a Hszincsiangban őshonos török kisebbség, az ujgurok ellen. A hatóságok a szeparatista ujgurok által elkövetett robbantások és késes támadások sorozata után léptek fel, és több mint egymillió embert söpörtek be az újonnan épített táborok és börtönök hálózatába. Az elnyomás szankciókat váltott ki a Nyugat részéről, és szerdán a nyugati országok egy csoportja ENSZ-egyeztetést tart az ujgurok kínai elnyomásáról.

A szakértők megjegyzik, hogy a szigorodó születésszabályozási intézkedéseket a Hszincsiang kisebbségei körében elterjedt félelem tágabb összefüggésében kell értelmezni.

Már csak az önfenntartás miatt is engedelmeskedsz, mert attól félsz, hogy téged vagy a családodat őrizetbe vesznek

- mondta Timothy Grose, az indianai Rose-Hulman Institute of Technology egyik Hszincsiangra szakosodott professzora. "Az ellenállás bármilyen jele miatt átnevelésre küldhetnek" - magyarázta tovább a szakértő. Az általa említett internálótáborok létét is tagadta a pekingi kommunista vezetés, amely szerint azok valójában foglalkoztatási központok, ahol szakmai képzést kapnak a résztvevők, akik önkéntesen vannak az intézményekben.