Vang Ji kínai külügyminiszter telefonon tárgyalt ukrán kollégájával Dmitro Kulebával, amelyben újra hangot adott annak, hogy a pekingi kormány a harcok befejezését akarja - írta a BBC. Ez volt a két politikus első beszélgetése március 1-je óta, amikor a háború első hetében Kijev arra kérte Pekinget, vesse be befolyását Moszkvánál az agresszió leállítása érdekében.

A háborúk végső soron mindig véget érnek. A kulcskérdés az, hogyan reagálunk a szenvedésre, amit okoznak, hogyan használhatjuk ki majd ezt a helyzetet arra, hogy kiegyensúlyozott, hatékony, fenntartható biztonsági rendszert hozzunk létre Európában - idézte Vangot a pekingi külügyminisztérium.

Kína kész arra, hogy konstruktív szerepet játsszon ebben a folyamatban mint egy objektív külső szereplő. Kuleba a beszélgetés után az írta a Twitteren, hogy hálás kollégájának a civil áldozatokért érzett együttérzéséért. A telefonhívást az ukrán fél kezdeményezte. Kína visszautasítja, hogy az orosz katonai támadást "inváziónak" minősítse, ám támogatja Ukrajna szuverenitását és kész közvetíteni a béke megteremtésének érdekében.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.