Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Honeywell amerikai hadipari beszállító 34 vádpontban állapodott meg az amerikai Külügyminisztériummal, miután dokumentumokat osztottak meg az F-35 és F-22 vadászrepülőgépek, valamint a B-1B Lancer nagy hatótávolságú stratégiai bombázók alkatrészeinek specifikációiról Kínával és más országokkal. A vállalatot 13 millió dollárra (3,875 milliárd forintra) büntették nemzetbiztonsági károkozás miatt. A dokumentumok a repülőgépek alkatrészeinek specifikációiról, valamint gázturbinás hajtóművekről és más katonai elektronikai cikkekről szóló információkat tartalmaztak - írja a South China Morning Post.

"Az amerikai kormány megvizsgálta a 71 rajz másolatát, és megállapította, hogy az F-35 közös csapásmérő vadászgép, a B-1B Lancer nagy hatótávolságú stratégiai bombázó és az F-22 vadászrepülőgép hajtóműplatformjainak egyes alkatrészeire és alkatrészeire vonatkozó rajzok exportja és továbbadása a KNK-ba [Kínai Népköztársaság] sértette az USA nemzetbiztonságát" - áll a vádiratban. A külügyminisztérium közölte, hogy nem zárja ki a Honeywellt a katonai szerződésekből, mert önként nyilvánosságra hozta az állítólagos jogsértéseket.

A Honeywell azt mondta, hogy "véletlenül megosztotta" a technológiát a "szokásos üzleti megbeszélések" során, de "nem osztottak meg részletes gyártási vagy mérnöki szakértelmet".

"Mivel a Honeywell önként jelentette a nyilvánosságra hozott információkat, számos intézkedést hoztunk annak érdekében, hogy biztosítsuk, hogy az esetek nem ismétlődnek meg" - mondta az amerikai külügyminisztérium. "Ezek az intézkedések magukban foglalták az exportbiztonság fokozását, további megfelelőségi személyzetbe való befektetést és a megfelelőségi képzés fokozását" - közölték.

A Honeywell 2019-ben kínai szankciók célpontja volt a Donald Trump-adminisztráció alatt Tajvanra irányuló fegyvereladásai miatt. Ennek ellenére a tervek szerint a vállalat bővíti jelenlétét Kínában. 2003-ban Szingapúrból Sanghajba helyezte át ázsiai-csendes-óceáni központját, 2017-ben pedig 100 millió dollárt fizetett a telekért, amelyen az ingatlan épült.

Februárban a Honeywell szerződést kötött a kínai Sepco Electric Power Construction vállalattal, hogy telekommunikációs és biztonsági rendszereket szállítson a King Salman International Complex for Maritime Industries and Services, egy szaúd-arábiai hajógyár számára.