Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Egy ideje a globális közgazdaságtan témája az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági és soft power hatalmi harc. Most a Covid-19 járvány és a nyomában kialakult gazdasági visszaesés minden bizonnyal Kína javára billentette át ezt a versengést" - idézi a Reuters a CEBR jelentésének megállapítását.

A CEBR szerint Kína "ügyesen kezelte a járványt" szigorú és korai korlátozásaival gyorsan megindulhatott a gazdasági fellendülés, a nyugati hosszú távú kilábalás következményeként az ázsiai ország relatív gazdasági teljesítménye javult. Kínában az átlagos gazdasági növekedés várhatóan évi 5,7 százalék lesz átlagosan 2021-25 között, majd 2026-30 magasságában csak évi 4,5 százalékra lassulhat majd.

Míg az Egyesült Államokban 2021-ben valószínűleg a pandémiát követően erős fellendülés indulhat, a növekedése 2022 és 2024 között évi 1,9 százalékra, majd ezt követően 1,6 százalékra lassulhat.

Japán dollárban kifejezve a világ harmadik legnagyobb gazdasága marad a 2030-as évek elejéig, amikor India megelőzi, Németországot a negyedikről az ötödik helyre tolva.

Az Egyesült Királyság, amely jelenleg a CEBR számításai szerint az ötödik legnagyobb gazdaság, 2024-től a hatodik helyre csúszik.

Annak ellenére, hogy 2021-ben kilépnek az Európai Unió egységes piacáról való kilépéssel várható egy visszaesés, a brit GDP dollárban kifejezve 2035-re 23 százalékkal nagyobb lehet, mint Franciaországé.

Kína gyors kilábalása már a nyersanyagok elkezdte felhajtani, ami a nyugati gazdaságok kilábalását nehezíti, mert romlik a termelés költséghatékonysága, ahogy arról korábban részletesen írtunk.

2020-ban Európa a termelés 19 százalékát adja a globális gazdaság 10 legnagyobb szereplője között, de ez 2035-re 12 százalékra csökken majd, de még alacsonyabb is lehet, ha az EU és Nagy-Britannia között erős lesz a megosztottság.

A CEBR szerint a koronavírus-járvány világgazdaságra gyakorolt ​​hatása valószínűleg magasabb inflációban, nem pedig lassabb növekedésben mutatkozik meg.

"A 2020-as évek közepén növekvő kamatlábakkal rendelkező gazdasági ciklust láthatunk majd" - állítják az elemzők, akik szerint ez majd kihívást jelent azoknak a kormányoknak, amelyek tömegesen vettek fel hitelt a Covid-19 válságra adott lépések finanszírozásához.

"De a mögöttes tendenciák, amelyeket ezúttal felgyorsítottak, egy zöldebb és tech-nikusabb világra mutatnak, amikor a 2030-as évekbe lépünk" - vélik optimistán zárósoraikban a jelentés készítői.