Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről a dollárban, folyó áron számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján - írja az MTI.

A csütörtökön megjelent több mint kétszáz oldalas elemzés szerint az Egyesült Államok és Kína 2033-ban cserél helyet a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.
A CEBR a tavaly tanulmányában ugyanezt 2032-re, két éve 2030-ra jósolta.

A következő másfél évtizedben a kínai gazdaság növekedése folyamatosan lassulni fog: 2019 és 2024 között éves átlagban 5,4 százalékos bővülés várható, a 2024-2029-es intervallumban 5,2 százalékos lehet az éves tempó, majd a 2029-től 2034-ig terjedő időszakras 4,3 százalékosra esik vissza. A megállapodást ígérő fejlemények ellenére azzal számolnak a CEBR elemzői, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus a következő években is folytatódik változó intenzitással, és a közvetlen kereskedelmi problémákon túl kiterjedhet olyan területekre, mint a szellemi javakhoz fűződő jogok vagy az iparban érvényesített állami befolyás mértéke.

Az előrejelzés szerint mindemellett Kína a jövő évtől várhatóan olyan új gazdasági stratégiába kezd, amelyben csökken a növekedés ütemének jelentősége, és a növekedés minősége kerül előtérbe. A CEBR elemzői szerint a 6 százalékos éves kínai GDP-növekedési ráta immár nem "szent és sérthetetlen", helyette olyan célkitűzések kapnak elsődleges fontosságot, mint a szélsőséges szegénység végleges felszámolása, a régiók és társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenségek mérséklése és a környezet állapotának javítása.

A CEBR hosszú távú prognózisa összesen 193 országot rangsorol, a magyar gazdaság az idén az 56. helyen lesz a dollárban mért GDP alapján és ez a pozíció a 2034-ig szóló előrejelzési időszak végéig nem sokat változik. A CEBR számításai szerint a magyar nominális GDP 2034-ben 345 milliárd dollár lesz és Magyarország ezzel a teljesítménnyel abban az évben az 58. helyet foglalja majd el a 193 gazdaság mezőnyében.