A magyar állammal közvetlenül szerződő Danubia Pharma Kft. beolvad a Syntonite Med Zrt.-be., ahonnan a korábbi részvényesek Tuza Máté és Gergely Mátyás kiszálltak, helyüket pedig 50-50 százalékos részesedéssel a Fidenza Magántőkealap és a Grado Magántőkealap foglalta el - írja a cégközlöny alapján az Mfor.hu.

A Danubia Pharma tehát mint önálló gazdasági társaság megszűnik létezni, jogutód cége pedig a Syntonite Med Zrt. lesz. 

Mindkét magántőkealapot a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt. képviseli, melynek tulajdonosa Földvári Gábor és fia. Földvári Gábor üzletember, vállalkozó, számos cégben érdekelt, többek között a Reál Hungary Zrt. igazgatóságának is tagja. Neve leginkább a letelepedésikötvény-bizniszből lehet ismert.

Az Mfor.hu azt írja, a Syntonite Med vagyonmérlege alapján a cégnek 2021. augusztus 31-i záródátummal gyakorlatilag alig volt valamije. Mérlegoldalon 3,1 millió forintnyi befektetett pénzügyi eszköz szerepel, melyből 3 millió forint a Danubia Pharma jegyzett tőkéje. A működés első pár hónapja mínuszos volt. 

A most beolvadó társaság, a Danubia Pharma számainál szembetűnő a pénzeszközök állományának a megugrása. Nyolc hónap leforgása alatt a közel 1,4 milliárd forint több mint a hatszorosára emelkedett, 8 milliárdra. Kiegészítő melléklet hiányában csak erős feltételezés, hogy ebben nagyon nagy szerepe van a vakcinabizniszből befolyt bevételeknek. (A Danubia Pharmától ugyanis kétszer annyiért vette a magyar kormány a Sinopharm-vakcinákat, mint amennyiért Kínától megszerezhette volna - a szerk.)

December végéhez képest a cég saját tőkéje 1,3 milliárdról 5,3 milliárdra nőtt, melyben az eredménytartalék megugrásának van kiemelkedő szerepe. Ezen a soron ugyanis 1800 százalékos növekedés látszik. Vagyis a 2020-as kicsivel több mint egymilliárd forint után idén nyolc hónap alatt 4 milliárdot is meghaladó tiszta nyereség keletkezhetett a Danubia Pharmánál - írja a portál.