Több mint egy évvel azután, hogy kitört a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között, már a két ország kereskedelmi forgalmán is meglátszanak a büntetővámok hatásai. A japán Nomura elemzői szerint a kereskedelmi adatokon látszik, hogy a két ország egymással szembeni kereskedelmi forgalma csökkenésnek indult.

Ugyanakkor a két országban az importőrök a jelek szerint más országokból igyekeznek pótolni a kieső árukat, olyanokból, amelyeket értelemszerűen nem érintenek a pótlólagos vámok. A nemzetközi kereskedelem átalakulásából a Nomura elemzői szerint eddig Vietnám profitált a legtöbbet, a viszonyok átalakulásának köszönhetően GDP-je 7,9 százalékának megfelelő összegben nőtt az ország kivitele, elsősorban az Egyesült Államok, kisebb mértékben Kína felé - tudósít a CNBC.com.

Ahogy a büntetővámokban beindult az adok-kapok a két nagy ország között, úgy emelkedtek az egymás országából történő import költségei. Sok exportőr profitmarzsát jelentősen csökkentették az emelkedő vámok és sokan erre azzal reagáltak, hogy más országokba telepítették gyártásukat. Az azonnali és leginkább tetten érhető hatás azonban az, hogy megváltozott a behozatal és a kivitel iránya.

Az Egyesült Államok 25 százalékos büntetővámot vetett ki eddig 250 milliárd dollár értékű kínai árura, s további 300 milliárd dollárnyi áru megadóztatásával fenyegetett. Válaszul Kína is több milliárd dollár értékű amerikai árut sújtott büntetővámokkal. Ennek hatására a nagy vámtételekkel sújtott termékek kereskedelmi forgalma csökkent a két ország között, illetve kiváltásra került más országokból történő importtal. A Nomura szerint a változások kedvezően érintették Vietnám mellett Tajvant, Chilét és Argentínát is.

Míg Vietnám és Tajvan az Egyesült Államokba irányuló export jelentős megugrásán keresztül profitált a konfliktusból, addig Chile, Malajzia és Argentína esetében a Kínába történő szállításokból nyert. Az amerikai cégek elsősorban elektronikai eszközöket, telefonokat, irodai berendezéseket, számítástechnikai eszközöket, szállítóeszközöket és bútorokat igyekeznek más forrásokból beszerezni. A kínai importban a szójabab, a repülőgépek, a gabonafélék esetében látható nagy változás a beszerzési forrásoknál - írják a Nomura szakértői.

Ők is felhívják a figyelmet azonban, hogy a kép azért ennél árnyaltabb. Hiába nyerhetnek egyes országok ugyanis átmenetileg a kereskedelmi háború intézkedéseiből. Annak globális gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait ugyanis minden ország megérzi.