Az elmúlt hetekben határozottan nehezebbé vált Kínában a koronavírus-járvány elleni védekezés, miután a korábbiakhoz viszonyítva megnőtt az új fertőzések száma vélhetően főként a külföldről „visszaimportált”, mutálódott vírus okozta fertőzések miatt – írja a Financial Times. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság november 6-ára vonatkozóan 74 új fertőzést jelentett, amiből 50 volt helyi eredetű. Az esetek behálózzák az ország 31 tartományának többségét, így a vírus a legkiterjedettebb támadást indította 2020 eleje óta, amikor Vuhan városából indulva Kínában, majd a világon is elindította a járványt.

A kínai hatóságok éppen a fertőzések megugrása előtt jelentették be, hogy folytatják a szigorú járványellenes politikát (zérócovid-politika), annak ellenére, hogy a környező országokban lazítottak a korlátozásokon. A helyi szakértők éppen a szomszédok „lazasága” miatt nehéz télre és tavaszra számítanak a járványellenes küzdelemben. Nem könnyítik meg a helyzetüket a 2022 februárjában rendezendő pekingi olimpiai játékok.

A kínai hatóságoknak a járvány kitörése után 2020 közepére kemény lezárásokkal és a szigorú határellenőrzéssel sikerült visszaszorítaniuk a járványt, minimálisra csökkentve a fertőzéseket. A pekingi hivatalos adatok szerint ötezer ember vesztette életét koronavírus-betegségben, miközben a brit üzleti lap vakcinainfója alapján 2,3 milliárd oltási dózist szúrtak be, ami a legmagasabb adat a világon. A delta koronavírus-változatra, amely júliusban jelent meg az országban, további korlátozásokkal reagáltak.

Jellemző a szigorra, hogy a napokban több tíz ezer látogatót zártak be a sanghaji Disneylandbe tömeges tesztelésre, miután felfedeztek egy a parkhoz kapcsolható fertőzést. A kormány arra figyelmeztette a lakosságot, hogy tartalékoljanak élelmiszert az esetleges újabb lezárásokra készülve. A szigorúság nyomán a kínai GDP növekedése évi 4,9 százalékra lassult a harmadik negyedévben, bár az export 27 százalékos októberi növekedése meghaladta az elemzői várakozásokat.

Túl a csúcson?

Eközben a világ másik végén, az Egyesült Királyságban a tudósok és az orvosok abban bíznak, hogy a koronavírus-járvány aktuális hulláma október végén elérte a csúcsát a szigetországban – derül ki a Financial Times cikkéből. Ezzel dacolnának az európai kontinenssel, ahol számos országban emelkedő szakaszában van a járvány negyedik hulláma. Az ország statisztikai hivatala (ONS) adatai szerint az október 30-át megelőzően pozitív tesztet produkálok száma Angliában, Skóciában és Walesben nagyjából annyi volt, mint egy héttel korábban.

Hetek óta először csökkent a fertőzések száma az angliai középiskolákban, bár még mindig magas az adat – mondta Sarah Crofts járványügyi szakértő. Ezzel egyidejűleg az úgynevezett R mutató, amely jelzi, hogy egy-egy fertőzött hány embernek adja tovább a vírust, 0,9-1,1-re csökkent. Az egyes alatti számok a járvány lassulását mutatják. Ezzel együtt mivel a fertőzések száma továbbra is magas, továbbá a koronavírus-járvány összetalálkozhat egy influenzajárvánnyal, a nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) csőre töltve várja a következő heteket.

Külön jó hír, hogy a fertőzések száma csökken a 80 éven felüli korosztályban, amit a szakértők a harmadik, vagy emlékeztető, vagy erősító oltásnak tudnak be. A kormány november első napjaiban megkönnyítette a jelentkezést a harmadik vakcinára, immáron azok is kérhetik ezt a szúrást, akik öt hónapja estek át második oltásukon. Eddig hat hónap volt a határ. Eddig a szigetország kilencmillió lakója kapott erősítő oltást, úgy, hogy azt elsősorban az 50 éven felülieknek, a 16 éven felüli súlyos betegséggel küszködőknek. illetve a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozóknak tették elérhetővé.