Kína szerint komoly következményei lennének annak, ha az Egyesült Államok korlátozná az ázsiai ország termékeinek és szolgáltatásainak az importját Amerikában a jüan alacsony árfolyamára hivatkozva. 
 

Csen Tö-ming kínai kereskedelmi miniszter szerint "senki sem nyer abból, hogy egyesek nyomást gyakorolnak Kínára a jüan felértékelése céljából".


Az amerikai pénzügyminisztérium április 15-én hozza nyilvánosságra féléves jelentését, amely a kínai gazdaságpolitikával is foglalkozik.

Március közepén az amerikai kongresszus 130 tagja azonnali lépéseket sürgetett a kínai "valutamanipulációval" szemben az Obama-kormányhoz intézett üzenetében.

A demokrata párti és republikánus párti képviselők, valamint szenátorok hangsúlyozták: azáltal, hogy Peking alulértékelve tartja valutáját, a kínai vállalatok előnyhöz jutnak, a külföldi versenytársak viszont tisztességtelen hátrányt szenvednek.

A mesterségesen alulértékelt jüan Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint évente több mint 200 milliárd dollár veszteséget okoz az Egyesült Államoknak.

Krugman a The New York Timesban úgy érvelt: a kedveskedés nem fogja megváltoztatni Peking politikáját, ez eddig sem járt eredménnyel, így kemény üzenetre van szükség. Az amerikai kormánynak ahhoz hasonlóan kell szerinte fellépnie, ahogy 1971-ben cselekedett, amikor hasonló helyzetben 10 százalékos pótvámot vetett ki egyebek között a japán és német importra. Kínával szemben viszont ennél szigorúbb lépésre, az import 25 százalékos megsarcolására lesz szükség - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban a kínai kereskedelmi miniszter vasárnap kijelentette: a Kína ellen esetleg életbe léptetendő szankciókat az ázsiai ország protekcionista lépésnek tekintené, és felerősítené annak a kockázatát, hogy a globális gazdaság ismét lejtmenetbe kerüljön. Hozzátette: amennyiben az áprilisi amerikai pénzügyminisztériumi jelentés "valutamanipulációval" bélyegezné meg Kínát, azt "nem hagyná szó nélkül" Peking.