Újabb fejezetéhez ért a kereskedelmi háború Kína és az Egyesült Államok között: kedden a pekingi vezetés bejelentette, hogy az eddigi 25-ről 15 százalékra csökkentik az újautó-behozatalra vonatkozó importvámokat az országban. Az autóalkatrészekre pedig az eddigi átlagosan 10 százalék körüli tétel helyett csak 6 vonatkozik majd - írja a Reuters.

Kína magas díjszabása a járműbehozatalon - szemben a 2,5 százalékos amerikai adókkal - régen zavarta már a Donald Trump amerikai elnök vezette adminisztrációt. A márciusban amerikai részről kezdett vámtarifa-háborúban korán felmerült, hogy Washingtont zavarja az egyoldalú magas adóztatás. Trump egyenesen hülyeségnek nevezte, míg Elon Musk, a Tesla tulajdonosa azt mondta a korábbi korlátozásokról, hogy hátrányos helyzetbe készíti a külföldi gyártókat.

A Reuters összefoglalója épp Musk cége lehet az egyik nyertese a vámcsökkentésnek. Mellette a prémiummárkák, köztük a Daimler és a BMW dörzsölhetik a tenyerüket, ugyanis a magasabb modellárak miatt eddig számukra volt a legkedvezőtlenebb a plusz költségtétel.

A fotó forrása: Scott Olson/GETTY Images North America/AFP.