Az egyetemi hallgatók és doktoranduszok által elkövetett plágiumot vagy csalást szankcionáló szabályzat tervezetét már közzétették, s megkezdték a társadalmi visszhangok értékelését.

A dokumentum szerint a csalással vagy más jogtalan módon megszerzett, végzettséget igazoló bizonyítványt, tudományos fokozatot vissza kell vonni. Az intézményekben független testületet kell alakítani a visszaélések megállapítására, de garantálni kell a gyanúsítottak törvényes jogait.

A tudományos fokozatokat államtanácsi, vagyis kormányzati, illetve tartományi szinten jóváhagyó bizottságoknak vissza kell vonniuk azoknak a felsőoktatási intézményeknek a jogát a tudományos fokozatok odaítélésére, amelyekben többszöri visszaélésre derül fény.

A Global Times összeállításában megszólaló Hopej (Hebei) tartományi egyetemi adjunktus arról számolt be, hogy ha náluk a jelölt dolgozatának 20 százaléka "idegen szellemi termék", az illetőt plágium miatt kizárják. Országos viszonylatban azonban a gyakorlat eltérő, nincs pontos szabály arra, mi számít plágiumnak.

Hsziung Ping-csi (Xiong Bingqi) sanghaji egyetemi professzor szerint az adminisztratív büntetés kilátásba helyezése önmagában nem tud gátat szabni a negatív jelenség elterjedésének. Álláspontja szerint alapvetően a tudományos normák szabványosítása van szükség.

QP | Quality Placement