Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a decemberi 53,0 pontról 51,5 pontra csökkent januárban. Bár az adat a kínai feldolgozóipari vállalatok teljesítményének kilencedik hónapja tartó növekedését jelzi, mindazonáltal az elmúlt hét hónap leggyengébbike. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. Elemzők a növekedés ütemének enyhébb mérséklődésére számítottak, 52,7 pontot jósolva januárra - írta az MTI.

A termelés részindexe a tizenegyedik hónapja bővült ugyan, ám a januári növekedési ütem a leggyengébb volt tavaly április óta. Az új megrendelések állományának bővülése szintén lassult, amit az IHS Markit az adatokkal együtt közzétett közleményben részben a külföldi kereslet visszaesésével magyarázott. Az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex ugyanis hat hónapja először zsugorodott az év első hónapjában.

A felmérésben részt vevő vállalatok a visszaesést a világjárvány újbóli elmérgesedésének tulajdonították. A januári teljesítményt ugyanakkor a Kína északkeleti részén felbukkant újabb járványgócok is befolyásolták: a megkérdezett vállalatok a beszállítóknál kialakult készlethiányra és megnövekedett szállítási időre panaszkodtak, ami a költségek további emelkedését idézte elő.

A foglalkoztatottság alindexe januárban ismét az 50 pontos küszöb alá csúszott, jóllehet a visszaesés mértéke minimális volt.
Bár a felmérés alapján a kis- és középvállalatok továbbra is derűlátással tekintenek a piac jövőjére, az üzleti várakozások részindexe harmadik hónapja tartó gyengülést követően az elmúlt nyolc hónap legalacsonyabb szintjére zsugorodott. Sok vállalat arra számít, hogy a globális kereslet helyreáll majd a járvány megfékezését követően, az optimizmusra azonban árnyékot vetnek a járvány újbóli megjelenése miatti aggodalmak.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte, hogy figyelmet kell fordítani a gyengülő munkaerőpiaci helyzetre, valamint az inflációs nyomás éles emelkedésére.

A kínai statisztikai hivatal vasárnap tette közzé az inkább nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra fókuszáló, hivatalos feldolgozóipari BMI-t. A hivatalos januári adat - 51,3 pont - szintén a feldolgozóipar növekedésének a vártnál nagyobb mértékű lassulását tükrözte.