Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 50,8 pontra, tavaly július óta a legmagasabb szintre emelkedett. Elemzők az előző havival megegyező értékre, 49,9 pontra számítottak márciusról.

November óta először lépte át az index a növekedést és a csökkenést egymástól elválasztó 50 pontos küszöböt. A legrosszabb hónapban, januárban hároméves mélypontra, 48,3 pontra süllyedt a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke az előző havi 49,7 pontról.

A Caixin/Markit adatai összhangban állnak az egy nappal korábban ismertetett hivatalos kínai felméréssel, amely ugyancsak a feldolgozóipar növekedéséről tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 50,5 pontra nőtt a februári 49,2 pontról, miközben elemzők 49,5 pontot vártak.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

Egy lazább pénzügyi környezetben a magánszektor támogatását célzó kormányzati intézkedések és az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások pozitív alakulása mellett márciusban magához tért a feldolgozóipar - mutatott rá Csung Cseng-seng a CEBM gazdaságkutató csoport közgazdásza az adatokat kommentálva.

Hozzátette, hogy márciusban jelentősen javult a foglalkoztatási helyzet, ami enyhítheti a munkanélküliségi ráta
emelkedése miatti kormányzati és befektetői aggodalmakat. Februárban 2017 eleje óta nem tapasztalt magasságba szökött fel a városokban mért munkanélküliségi mutató.

Márciusban már a második egymást követő hónapban nőtt az új hazai és külföldi megrendelések állománya, de nagyon kis mértékben, ami azt sugallja, hogy a világ második legnagyobb gazdasága nyomás alatt marad a következő hónapokban is, és valószínűleg további támogatásra van szükség a meggyőző stabilizálódáshoz. A vállalatok azt is jelezték, hogy márciusban erősödött árérvényesítési erejük, ami enyhítheti a haszonkulcsokat lemorzsoló nyomásokat.