Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sanghaji rendőrség azzal gyanúsítja Csiang Ven-huát, a Kína öt legjobb felsőoktatási intézete között számon tartott, és a magyar kormány szándéka szerint a jövőben budapesti campust is felállító Fudan Egyetem fiatal oktatóját, hogy késsel megszurkálta főnökét, a Matematikai Tudományok Iskolát vezető Vang Jung-csent – írja a scmp.com hírportál. A hatóság szerint a nyomozás kezdeti szakaszában úgy látják, hogy a felek munkaügyi vitába kerekedtek, aminek rossz vége lett. A 39 éves Csiang letartóztatása után azt mondta, hogy rosszul bántak vele a tanszéken.

Spekulációk szerint Csiang, aki a New Jersey-i Rutgers Universityn kapott PhD-fokozatot, azért vesztette el a fejét, mert miután öt évet ledolgozott a Fudanon, nem léptették elő, és az a veszély fenyegette, hogy elveszti az állását. Az egyetem közleménye szerint Csiang 2016-ban került a Fudanra hároméves szerződéssel. Miután ez lejárt, értékelték a munkáját, és egy évvel meghosszabbították a szerződését, amit 2020 végén további egy évvel megtoldtak. Az ügyhöz közel álló források szerint Vang közölte Csianggal, hogy ki akarja rúgni, ám az egyetem tagadja ezt a spekulációt.

Sokan a kínai egyetemi foglalkoztatási rendszert okolják az tragikus esetért. Ezt az USA-ból vették át egy jelentős módosítással. A rendszerben a fiatal oktatókat hat éven át versenyeztetik azért, hogy előre léphessenek, aki ebben a meccsben veszít, az automatikusan utcára kerül. A módosítás az, hogy az USA-ban alaposan megválogatják a jelölteket és viszonylag kevesen versenyeznek, így a vesztesek is találhatnak valamilyen munkát az akadémiai világban. Kínában sokan küzdenek kevés helyért, ezért brutális a verseny, aminek csak az egyetemek látják hasznát, mert a hajszában a jelöltek töménytelen tudományos publikációt állítanak elő.