Ismét növekedett a kínai ipari termelés, ám továbbra is zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom májusban, jelezve a gazdaság elhúzódó helyreállását a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások kedvezőtlen hatásai okozta nehézségekből.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint az ipari termelés májusban 0,7 százalékkal nőtt éves összevetésben. Elemzők 0,7 százalékos zsugorodást vártak az áprilisi, 2,9 százalékos visszaesés után. Bár ismét bővülést tudott elérni a múlt hónapban, az ipari termelés májusban így is a második legrosszabb eredményt érte el azóta, hogy 2020 áprilisában visszaállt a növekedési pályára a járvány első megjelenését követő, meredek visszaesés után.

Az adatok alapját képező felmérésben vizsgált 41 ipari szektor közül 25 teljesítménye nőtt májusban. Ez javulást jelent áprilishoz képest, amikor csupán 18 szektorban bővült a termelés.

A tulajdonosi összetétel alapján bontott adatokból pedig kiderült: a részvénytársaságok mellett májusban a magán- és állami kézben lévő vállalatok is ismét növekedést tudtak elérni. A külföldi tulajdonban lévő vállalatok esetében azonban változatlanul visszaesést regisztráltak.

Havi összevetésben a kínai ipar 5,61 százalékkal bővült áprilisról májusra, míg az év első öt hónapjában 3,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése az áprilisi, 11,1 százalékos ütemről májusra 6,7 százalékosra mérséklődött éves bázison számítva. A zsugorodás enyhülése felülmúlta a 7,1 százalékos visszaesést valószínűsítő elemzői várakozásokat. A májusi visszaesés azonban így is a második legmarkánsabb volt 2020 áprilisa óta.

A vendéglátóiparban a zsugorodás üteme csupán kis mértékben enyhült áprilishoz képest, és továbbra is jelentős maradt: májusban 21,1 százalékos visszaesést regisztráltak éves összevetésben. A fogyasztási cikkek kiskereskedemi forgalma a múlt hónapban 5,0 százalékkal zsugorodott, ami markánsabb javulást jelzett az áprilisi, 9,7 százalékos visszaesés után.

Az év első öt hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékkal esett vissza a múlt év azonos időszakához képest.

Az állóeszköz-beruházások értéke 6,2 százalékkal nőtt január-májusban éves összevetésben. Ez enyhén meghaladta az elemzők által várt, 6,0 százalékos növekedést, ám a bővülés ütemének mérséklődését jelezte az év első négy hónapjában regisztrált, 6,8 százalékos növekedés után. A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások értéke 4,1 százalékkal nőtt az év első öt hónapjában éves bázison.

Fokozatos kilábalás: indul

A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta az áprilisi, 6,1 százalékról 5,9 százalékra enyhült májusban. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül fest hű képet a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 5,5 százalékon belül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 11 millió új, városi munkahelyet teremt.

A statisztikai hivatal az adatokat közleményében úgy értékelte, hogy májusban a kínai gazdaság elkezdett fokozatosan kilábalni a járvány kedvezőtlen hatásaiból, és a helyreállás jeleit mutatta. Hangsúlyozták azonban: a nemzetközi helyzet továbbra is összetett, a kínai gazdasági helyreállás előtt pedig számtalan kihívás áll.

Peking márciusban 5,5 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki 2022-re, ám e cél elérése egyre nehezebb feladatnak tűnik a szigorú járványkezelési stratégia fenntartása mellett.