Búcsú a bivalynak, itt a tigris éve, amelyet családok millió ünnepelnek világszerte. Ilyenkor a legtöbb embert az foglalkoztatja, hogy mit tartogat számára a kínai újév - ami most a világjárvány árnyékában különösen aktuális kérdéssé nőtte ki magát.

Ugyan az omikron dominanciája sok kínai városban egyszerűen nem teszi lehetővé a hagyományos ünnepi eseményeket - amelyek gyakran 15 napig is eltartanak - a holdújév szabálykönyvének első nem hivatalos utasítását ennek ellenére mindenki követheti: "Koncentrálj a pozitívumra és csak kedvező nyelvezetet használj" - írja a CNN.

A holdújév ünneplése rend szerint már egy héttel az újév előtt elkezdődik. Az utolsó holdhónap 26. napján - tehát idén január 28-án ünnepi süteményeket és pudingokat (mandarinul gao illetve go) készítenek a családok, amely magyarul "magast" jelent - fogyasztásuk tehát a következő évben javulást és növekedést eredményezhet.

Ezután a 28. napon - idén január 30-án volt esedékes - nagytakarítást tartanak az otthonokban, megszabadulva az elmúlt év során felgyülemlett balszerencsétől. Január 31-én általában nagy családi összejöveteleket tartanak, ahol a menüt úgy választják ki, hogy az a szerencsével kapcsolatos ételeket tartalmazzon: többek között halat vagy aranyrúdra emlékeztető ételeket, gombócokat esznek.

Olimpia, holdújév

A pekingi ötkarikás játékok és a holdújév közeledtével egyre fokozódik a nyomás a helyi hatóságokon: ebben az időszakban ugyanis -2019-ben például- 3 milliárd utazást regisztráltak, idén jóval kevesebben kelhetnek útra, mintegy 1, 18 milliárd utazást prognosztizál a kínai közlekedési minisztérium.

A tavalyi ünnep során, február 11-17. között a belföldi utazók száma 57,9 százalékkal csökkent 2020-hoz képest. Az utazások száma a 2019-es újévi időszakhoz viszonyítva 71,5 százalékos visszaesést mutat. Emlékezetes, hogy 2020-ban éppen az ünnepek előtt néhány nappal jelentették be Vuhan városának bezárását - írja a Turizmus.com.

Dongguanban, egy déli termelési központban - ahol közel 7 millió vendégmunkás él - a kormány azt közölte, hogy 500 millió jüant (mintegy 80 millió dollárt) ad a nem helyi munkavállalóknak, akik a holdújév idejére a városban maradnak, és minden egyes személy 500 jüan értékű digitális utalványt kap.

A még mindig kifejezetten szigorú korlátozások ellenére sokan terveznek útra kelni és az omikron variáns megjelenésével ismét több kínai város szigorú szabályokat léptetett életbe.

Legutóbb például három városban 20 millió lakos került "karantén alá", akik hetekig nem hagyhatták el otthonaikat - utóbbi intézkedés élelmiszerhiányhoz és elmaradt egészségügyi beavatkozásokhoz vezetett.

Pekingben, ahol a tervek szerint február 4-én kezdődik a 2022-es téli olimpia, január 15-óta csupán 43 új esetet regisztráltak, 6 beteg esetén az omikron-fertőzést is kimutatták.

A holdújévet nem csak Kínában ünneplik

Bár számos nyugati kultúra a tavaszünnepet csak kínai Újévként emlegeti, ez az időszak nem csak a kínai közösségekben, hanem más ázsiai országokban, például Vietnámban és Dél-Koreában is nagy múltra tekint vissza - írja a portál.

Ezekben az országokban gyakran 3-5 napos munkaszüneti napot tartanak és az ünnepségek - lámpásfesztiválok - az első holdhónap 15. napján fejeződnek be.

Különleges hagyományok

A 60 éves naptárat gyakran használják annak kiszámítására, hogy az egyes személyek születési jegye hogyan lesz hatással egy adott évben.

A kínai geomantia (földjóslás) szerint az egyén születési horoszkópja számos olyan elemből áll, amelyek kölcsönhatásban vannak az év égi és földi szárával. Így sokak számára a naptár fontos szerepet játszik az előttük álló évre vonatkozó hatalmas életdöntések meghozatalában, például abban, hogy megházasodjanak-e vagy vállalkozást indítsanak.

A tigris évében született emberek 2022-ben vélhetően több zavarral és instabilitással nézhetnek szembe az elkövetkező évben - írja a portál.